back to top

Іригатор ротової порожнини: еволюція догляду за зубами

🦷 Підтримайте здоров’я своїх зубів сучасним доглядом! Використовуйте іригатор ротової порожнини та збережіть усмішку здоровою надовго 😁✨

Компактний та зручний, іригатор ротової порожнини став дуже популярним у домашньому догляді. Стоматологи рекомендують використовувати його замість зубної нитки, адже він краще видаляє зубний наліт та не пошкоджує ясна. А користуватися пристроєм можна всією родиною, просто змінюючи насадки. Як же винайшли цей чудо-девайс і чому він такий корисний? Дізнайтеся у цій статті.

Зміст

  1. Що робить іригатор для порожнини рота? 
  • Переваги іригаторів
  • Іригатор для порожнини рота: чи є у нього недоліки?
  1. Як влаштований іригатор?
  2. Як винайшли іригатор?
  3. Кому потрібен іригатор для порожнини рота?
  4. Як правильно вибрати іригатор?
  5. Висновки

Що робить іригатор для порожнини рота? 

Пристрій видаляє залишки їжі, які не може прибрати зубна щітка. Вода під тиском проникає у проміжки між зубами та вимиває звідти все зайве. Вона також видаляє зубний наліт, при цьому не подряпуючи емаль. Тобто, пристрій робить те саме, що й традиційний флос, тільки набагато делікатніше.

Переваги іригаторів

Іригатор ротової порожнини: еволюція догляду за зубами

Ідея полягає в тому, щоб зменшити кількість шкідливих бактерій. А завдяки цьому іригатор виконує кілька корисних функції:

  • Видаляє наліт та пігментацію.
  • Усуває залишки їжі у важкодоступних ділянках — між зубами, у глибині рота, між частинами протезів та брекетів.
  • Допомагає у боротьбі з пародонтозом.
  • Покращує загальний стан здоров’я ротової порожнини.
  • Робить масаж ясен і поступово зменшує кровоточивість.
  • Знижує чутливість.

Іригатор для порожнини рота: чи є у нього недоліки?

Коли цей пристрій тільки винайшли, багато стоматологів були стурбовані.  Вважалося, що тиск води може виштовхувати бактерії в пародонтальну кишеню та потрапляти в кровотік, збільшуючи ризик інфікування. Однак численні дослідження показали, що це не так. Навпаки, при постійному використанні кількість бактерій знижується. А тиск не настільки високий, щоб вони потрапили у пародонтальну кишеню.

Головне, що іригатор допомагає знизити ризик гінгівіту. Це запалення ясен, дуже поширене серед людей будь-якого віку. Ясна при цьому захворювання опухають та набрякають, стають дуже чутливими та легко кровоточать. Якщо гінгівіт не лікувати протягом тривалого часу, він може призвести до карієсу, втрати зубів та інших ускладнень. А іригатори не тільки видаляють зайве, а й делікатно масажують ясна, зменшуючи цю чутливість.

Як влаштований іригатор?

Сучасний іригатор складається з таких компонентів:

  • Акумуляторна батарея.
  • Двигун.
  • Насос.
  • Резервуар для води.
Іригатор ротової порожнини: еволюція догляду за зубами

Резервуар заповнюється водою, після увімкнення двигун починає обертатися, а насос випускає воду під тиском, яка збиває частинки їжі та зубний наліт. В залежності від того, як подається вода, існує два типи цих пристроїв:

  1. З постійною подачею води.
  2. З імпульсною подачею води.

Імпульсний іригатор, по-перше, набагато зручніший у використанні, по-друге, технологія пульсації ефективніше видаляє бактерії у важкодоступних ділянках ясен. Саме їх найчастіше рекомендують стоматологи для очищення ротової порожнини та брекетів.

Як винайшли іригатор?

Все почалося у 1955 році. Доктор К.Д. Маттесон у своєму власному гаражі почав працювати над пристроєм, який він назвав «гідравлічним стоматологічним шприцом». Ідея Маттесона полягала у тому, щоб створити потужний струмінь води, який би вимивав зубний наліт та залишки їжі, не пошкоджуючи ясна (як це робить зубна нитка). Звісно, він дуже відрізнявся від сучасних моделей:

  • Він був більший за сучасні моделі.
  • Не такий маневровий.
  • До мережі підключався через дріт.
  • Під’єднувався до крана, а воду подавав під постійним тиском, використовуючи тиск води з крана для подачі струменя води між зубами та під лінію ясен.
Іригатор ротової порожнини: еволюція догляду за зубами

Але перш ніж ця розробка набула більш-менш сучасного вигляду, пройшло багато часу і спроб.

Перший побутовий іригатор, схожий на сучасний, був представлений у 1962 році як прилад для домашнього догляду за здоров’ям. Тоді вже інший стоматолог, доктор Джеральд Мойєр, запропонував ідею пристрою з електричним приводом, який міг би подавати струмінь води між зубами і яснами, щоб вичищати залишки їжі. Він об’єднався зі своїм пацієнтом Джоном Меттінглі (який виявився інженером-гідротехніком), і надалі вони разом працювали над цією ідеєю.

У якийсь момент стоматолог та інженер також залучили до роботи ще одного стоматолога, який працював у тій самій будівлі, на ім’я доктор Томас В. Беннетт. Беннетт допоміг вдосконалити пристрій і надав фінансову підтримку молодій компанії, на той час відомій як Aqua Tec.

Поступово винахід удосконалювався та отримував схвальні відгуки пацієнтів та лікарів. Так один з пацієнтів розробників, Джин Раус, став інвестором компанії. У 1975 році компанія Aqua Tec змінює свою назву на WaterPik та починає серійне виробництво іригатора з такою самою назвою.  

І лише зараз, після усіх спроб та доопрацювань, через багато років, ми можемо використовувати компактний та потужний бездротовий іригатор. Він доступний, працює автономно 1-2 місяці та дозволяє доглядати за зубами навіть у подорожі чи у відрядженні.

Кому потрібен іригатор для порожнини рота?

Іригатор ротової порожнини: еволюція догляду за зубами

Ви без проблем можете купити іригатор самостійно, прочитати інструкцію та користуватися ним кожного дня. Але завжди краще проконсультуватися зі стоматологом, як і у випадку із зубною щіткою. Особливо, якщо у вас встановлені імпланти, брекети, протези, інші стоматологічні конструкції. Вони потребують особливого догляду, а лікар порадить, як краще застосовувати для цього іригатор.

Отже, цей пристрій стане у нагоді у таких випадках:

  1. Якщо ви носите брекети. Пристрій допоможе ефективно видаляти їжу з проміжків між брекетами, доповнюючи регулярну гігієну зубів. Регулярне і правильне використання іригатора допомагає зменшити кількість зубного нальоту і кровоточивість приблизно за місяць. 
  2. Якщо у вас є коронки або імпланти. Лікарі не рекомендують активно очищувати їх щіткою або зубною ниткою, адже це може нашкодити. А от іригатор делікатно очищує ці зони, подовжуючи строк служби імплантів.
  3. Якщо у вас є хронічні захворювання, які збільшують ризик стоматологічних проблем. Наприклад, люди з діабетом більш схильні до захворювань пародонту, і вони можуть отримати значну користь від додавання іригатора до щоденної гігієни 
  4. Якщо ви схильні до гінгівіту. При поступовому та обережному введені цього девайса у повсякденну гігієну,  люди з різним ступенем гінгівіту можуть відчути полегшення симптомів. Звісно, при правильному та ретельному використанні. 
  5. Якщо ви схильні до захворювань ясен або карієсу.

Як правильно вибрати іригатор?

Іригатор ротової порожнини: еволюція догляду за зубами

Щоб пристрій працював на здоров’я ваших зубів та ясен, був зручним у повсякденному використанні, звертайте увагу на такі характеристики:

  • Технологія подачі води — постійна або імпульсна. Ми рекомендуємо орієнтуватися на моделі з імпульсною (пульсуючою) технологією, адже вона ефективніша. Зокрема, в домашніх іригаторах Oclean та Cecotec, які відрізняються досить доступною вартістю, використовується саме вона.
  • Кількість насадок у комплекті. Якщо вибираєте модель для всієї родини, одразу продумуйте, скільки вам необхідно. Якщо у комплекті їх мало, можна купити насадки для іригатора додатково.
  • Об’єм резервуара для води.
  • Спосіб живлення — акумулятор або від мережі. Вибираючи акумуляторний іригатор, дивіться на автономність. Наприклад, модель, CECOTEC ToothCare 1100 Jet Liberty працює на одному заряді приблизно день, а от Oclean W10 працює на батареї місткістю 1400 мАг та видає до 30 днів автономної роботи.
  • Кількість режимів.
  • Зручність кнопок та наявність дисплея.
  • Вага та розміри пристрою.

Висновки

Іригатор ротової порожнини — це сучасний та зручний спосіб зберегти вашу усмішку здоровою якнайдовше. Він дуже ефективно видаляє зубний наліт, вичищає міжзубні проміжки, масажує ясна та поступово знижує чутливість. Якщо користуватися ним регулярно та правильно, ви будете менше схильні до запалень, карієсу та інших стоматологічних захворювань.

Іригатор ротової порожнини: еволюція догляду за зубами

Звісно, перед використанням іригатора краще порадитись зі стоматологом. Лікар допоможе правильно підібрати режим очищення саме для вас, залежно від стану ротової порожнини.

Якщо ви вирішили купити іригатор для себе чи для всієї родини, звертайте увагу на технологію подачі води, автономність девайсу, об’єм резервуара та кількість насадок.  І звісно, на вартість пристрою. Зокрема, на WO.UA зараз діють цікаві ЗНИЖКИ на вибрані моделі іригаторів та зубних щіток, а на девайси Oclean також діє сервіс 30 ДНІВ НА ПОВЕРНЕННЯ. Тож поспішайте придбати корисний пристрій за вигідною ціною.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Машинка для видалення катишків: огляд Deerma DEM-MQ600 та...

👕 Машинка для видалення катишків з одягу допоможе зберігати ваші речі...

Топ 10 фільмів-катастроф. Найкращі фільми-катастрофи

🎬 Занурюйся у світ пригод з нашим топ 10 фільмів-катастроф. Напруга...

Dreame Z10 Station. Акумуляторний пилосос із самообслуговуванням

🧹 Dreame Z10 Station — це новий акумуляторний пилосос із функцією...

Як вибрати іригатор? Користь та переваги використання іригатора

✨ Іригатор — зручний девайс для догляду за зубами та яснами....

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.