back to top

GoPro HERO13: нова екшн-камера для найкращих моментів

Эта запись также доступна на: Русский

Запам’ятайте найяскравіші моменти життя за допомогою GoPro HERO13! 📸 WO.UA розкаже, які можливості є у нової екшн-камери🌋

У світі екшн-камер складно здивувати досвідченого користувача: ринок сповнений рішень для різних завдань, від аматорської зйомки до професійних пригод. Але що якщо ми скажемо, що є камера, яка знову змусить вас подивитися на зйомку під іншим кутом? GoPro HERO13 – це не просто оновлення відомої лінійки, а справжній крок вперед у технологіях. Вона створена для тих, хто шукає більше, ніж просто запис відео — для тих, хто хоче перетворити кожну мить на яскравий епізод. Що ж робить цю камеру такою особливою? Давайте розберемося.

У чому феномен GoPro?

GoPro HERO13

Назва бренду GoPro досить давно на слуху у багатьох. Компанія заснована в 2002 році Ніком Вудманом — людиною, яка хотіла створити якісний продукт насамперед для себе. Навіть найперші моделі бренду мали вражаючі можливості та характеристики:

  • Водонепроникність.
  • Стабілізація зображення.
  • Захист в екстремальних умовах (мороз, спека, пісок).
  • Відмінна якість картинки.
  • Широкий кут огляду.
  • Неймовірно компактні розміри.

Головна фішка камер GoPro – зручність. Ці маленькі, трохи більше сірникової коробки, пристрої давали справді вражаючий результат, тому їх дуже швидко полюбили поціновувачі активного способу життя, мандрівники, блогери.

Звичайно, продукт з часом розвивався, і останні моделі GoPro – справді функціональне та практичне поєднання компактності та можливостей. Не останню роль у цьому відіграла й досить демократична для напівпрофесійної техніки ціна — на момент виходу GoPro HERO13 коштує 20 999 грн зі знижкою.

Що краще – смартфон чи GoPro HERO13?

GoPro HERO13

Основне призначення екшн-камер, таких як GoPro HERO13, — звичайно, зйомка не в найпростіших умовах. Сімейні подорожі, походи, велотреки, серфінг – такі моменти хочеться зафільмувати. Насамперед ми тягнемося до телефону, що й зрозуміло, адже там все під рукою: і камера, і додатки для редагування фото, і соцмережі. Але чому варто все ж таки вибрати саме GoPro?

GoPro HERO13 — насамперед просто камера, інших функцій вона не має. На відміну від смартфона, в якому і облікові дані, і мультимедіа, банківські картки та паролі. Тобто, якщо під час зйомки на GoPro щось піде не так — наприклад, камера може зазнати пошкоджень або навіть загубитися, максимум, що ми втрачаємо, це невелика кількість відзнятого матеріалу. Це набагато легше пережити, ніж втрату смартфона, на якому зберігаються не лише важливі дані, а й персональна інформація.

GoPro HERO13: характеристики, дизайн та комплектація

Максимальна частота кадрів240 fps (1080p)
Максимальна роздільна здатність відеозйомки5.3К (5312 х 2988)
Зйомка під водою (прісна)До 10 метрів
Оптичний зумНемає
Широкий кут156॰
Діафрагма2.5
Фокусна відстань12-39 мм
Роздільна здатність27.6 Мп
GPSЄ
Сумісність з об’єктивами HB-SeriesЄ
Датчик визначення лінзЄ
Заповільнена зйомкаВ 8 разів
Місткість акумулятора1900 мАг
Максимальний час роботи в режимі відео 1080pДо 2.5 годин
Час роботи в режимі 5К70 хвилин
Время полной зарядки100 хвилин
Підтримка карти пам’ятіmicroSD 512 Гб
Диагональ дисплея2.27 дюймів
Робочий діапазон температур-10℃…+35℃
СумісністьAndroid, iOS

Дизайн та конструкція GoPro HERO13

GoPro HERO13

Важить нова GoPro HERO13 159 грамів, тоді як попередня важила 154 грами. Насправді, різниця у вазі зовсім не відчувається, і визначити із заплющеними очима, де яка камера, буде непросто. Розміри та габарити у GoPro HERO13 також майже ідентичні попереднім моделям. Камера, як і раніше, компактна і зручна для носіння в руках, кріплення на шолом, велосипед або інші аксесуари. Однак HERO13 отримала незначні зміни в дизайні корпусу — тепер у неї більш обтічні кути та міцне покриття, стійке до подряпин та зовнішніх пошкоджень.

Важливе покращення – радіатор на корпусі. Попередні версії мали дуже неприємну проблему: перегрів. Від перегріву камера вимикалася в процесі запису ще до того, як сяде акумулятор. На презентації GoPro HERO13 представники компанії заявили, що їм вдалося покращити цей показник на 60%, і це так і є. Тепер девайсу досить невеликого обдуву, щоб він міг працювати як потрібно. На вулиці вистачає просто свіжого повітря: навіть на максимальних налаштуваннях GoPro HERO13 працюватиме без проблем. А вдома можна встановити вентилятор на мінімальній швидкості і цього буде достатньо.

Крім того, нова HERO13 зберігає фірмове кріплення, сумісне із аксесуарами від попередніх моделей.

Комплектація GoPro HERO13

У базовий комплект GoPro HERO13 входить:

  • Камера.
  • Акумулятори Enduro.
  • Вигнуте клейке кріплення.
  • Кріпильна пряжка + гвинт барашковий.
  • Кабель USB-C.

Взагалі, комплекти GoPro HERO13 можуть відрізнятися і доповнюватися спалахом, штативом та різними елементами кріплення. Але й ціна, звичайно, теж відрізнятиметься.

Якість зйомки GoPro HERO13

Якість зйомки та готові файли — найважливіше, на що ми звертаємо увагу, коли купуємо будь-яку фототехніку. При тому, що роздільна здатність відео (5.3К) і фото (27 Мп) у GoPro HERO13 залишилися, як і в попередніх версіях, передача кольору стала кращою. Це дуже помітно під час зйомки освітлених сонцем ділянок. Звичайна камера може засвічувати та створювати білі плями, або сильно спотворювати кольори, а у GoPro HERO13 такого не спостерігається. Кольори дуже чисті, м’які та точні навіть проти сонця.

У новій версії додали цікавий режим, який витягує відтінки з яскравих та пересвічених ділянок та передає їх затемненим, майже чорним, одразу під час зйомки. Часто таке буває під час зйомки в сонячний день на яскравому світлі. Також залишили кінематографічний режим для подальшої кольорокорекції на монтажі.

Стабілізація

Окремо варто відзначити стабілізацію, адже камери GoPro часто кріпляться на велосипеди чи шоломи. Для комфортного перегляду відео стабілізація має бути на найвищому рівні — і GoPro HERO13 чудово справляється з цим завданням. Минулого року GoPro здобула премію «Еммі» саме за цю функцію. У HERO13 доступний стандартний режим стабілізації, а також інтенсивніший автоматичний режим. А ще – функція вирівнювання горизонту, яка додає величезний плюс у скарбничку плавної картинки. Варто враховувати, що він працює лише з лінійним кутом, а з широким – ні.

Щоправда, є і нюанс, яким грішать і набагато більш професійні камери: стабілізація GoPro HERO13 сильно страждає в погано освітленому просторі (нічна зйомка). Та й загалом, картинка виходить не дуже чітка, навіть за досить активного вуличного освітлення. Звичайно, можна «погратися» з налаштуваннями, але по суті той самий результат можна отримати при зйомці з телефону. Тобто, якість нічної зйомки є прийнятною, але однозначно не найкращою на ринку.

Фото та скріншоти

Роздільна здатність фото на GoPro HERO13 складає 27 Мп, і, як завжди при хорошому освітленні фотографії виходять більш якісними. Приємний момент: якщо зробити скріншот з відео, зображення не поступається якістю звичайному фото, а іноді навіть перевершує його. За інструкцією, роздільна здатність скріншота буде 24,7 Мп — це майже втричі вище, ніж у скріншотів з телефону з аналогічною роздільною здатністю відео.

Формат фото та відео

GoPro HERO13 знімає все у форматі 8:7. Це — просто ідеальне співвідношення сторін, яке дозволяє кадрувати фото або відео як вам зручно, не втрачаючи істотних деталей картинки. Деякі найпоширеніші формати можна вибрати відразу в налаштуваннях зйомки, а інші підігнати під час монтажу. Насправді, різноманітність форматів, під які можна підрізати готовий файл, просто неймовірно широке, так що ви точно зможете знайти те, що потрібно.

Захист від води

А ось тут важливий момент. Камеру можна занурювати у воду на глибину до 10 метрів, але це стосується прісної води. Якщо ви їдете на море, і хочете зняти підводний світ, обов’язково потрібно вдягати аквабокс: солона вода надто агресивна для елементів GoPro HERO13.

В іншому вона чудово витримує навіть сильний дощ, пил та пісок. Приємна дрібниця – олеофобне покриття на лінзах. Тобто, якщо ви знімаєте під водою, а потім вирішили змінити кадр (наприклад, камера закріплена на веслі гребного човна або потрапила під дощ), краплі просто скочуються і взагалі ніяк не псують картинку.

Об’єктиви

Камера GoPro HERO13 сумісна з усіма об’єктивами лінійки, але їх потрібно купувати окремо:

  • Макро лінза.
  • Ультра ширококутна.
  • Анаморфна.
  • Комплект ND-фільтрів (4 штуки).

У цій версії розробники додали неймовірно корисну фішку: датчик розпізнавання об’єктивів. Завдяки йому камера автоматично вибирає потрібні налаштування під об’єктив або фільтр, щоб зображення вийшло таким, як потрібно.

Акумулятор та автономність GoPro HERO13

GoPro HERO13

А ось тут на нас чекав сюрприз: акумулятор GoPro HERO13 — абсолютно новий і несумісний з жодною з попередніх моделей. Відповідно, якщо під час зйомки сяде батарея і потрібно терміново замінити, попередні версії не підійдуть, і потрібно докуповувати окремо саме GoPro HERO13.

Але є і плюс — тепер його місткість 1900 мАг, тоді як попередні GoPro HERO12 і GoPro HERO11 були 1720 мАг. Яку автономність може забезпечити акумулятор? У режимі відео 4К або 5.3К GoPro HERO13 працює автономно до 70 хвилин.

У попередніх версіях багато користувачів скаржилися на зарядку. В Гоупро вона магнітна, але негерметична. Весь вологозахист камери нейтралізувався саме через цю недоробку. У випадку з GoPro HERO13 розробники нарешті врахували цей нюанс і передбачили спеціальну магнітну кришечку для зарядки. Вона настільки щільно прилягає до корпусу камери, що у вологи не залишається жодного шансу. Щоб скористатися цією функцією, потрібно зняти стандартну кришку і на час заряджання встановити нову з магнітними контактами.

Наскільки зручно управляти GoPro HERO13?

GoPro HERO13

В плані управління розробники GoPro HERO13 також додали кілька зручних фішок:

  • Камера без проблем реагує на голосові команди — вмикається, вимикається, починає запис відео або робить фото. Зручно, що не потрібно докуповувати додаткові аксесуари, типу пульта дистанційного керування або браслета.
  • Тепер, якщо камера вимкнена, і вам потрібно «ось прямо терміново» знімати, просто натискаєте кнопку живлення — і відразу починається запис, без додаткових маніпуляцій. Потім камеру можна вимкнути або ввімкнути режим сну, як зручно.

Відмінна риса GoPro HERO13 — зручне та зрозуміле керування режимами. Камера пропонує досить широкий набір налаштувань, і, звичайно, краще спробувати все, вибрати те, що працює, і довести до досконалості. Сам сенсорний екран не змінився, а ось інтерфейс трохи відрізняється.

У GoPro HERO13 є магнітне кріплення. Можна сказати, що в інших лінійках Гоупро вже було таке кріплення, але саме в серії HERO його вдосконалили: магніт дуже сильний, однією рукою не знімеш, а кріпити можна як зручно — прибрали полярність.

Бездротові функції в GoPro HERO13

У новій камері – оновлений Wi-Fi 6-го покоління, а версія Bluetooth – 5.3. Що це дає? При підключенні до смартфону мультимедіа набагато швидше завантажується, ніж у попередніх версіях, немає неприємного зависання та гальмування. Якщо ви в поїздці, і не взяли з собою ноутбук, смартфоном можна цілком обійтися, щоб вивантажити знятий матеріал.

А тепер увага – у GoPro HERO13 повернули GPS-модуль. У попередній версії його не було і це було дуже незручно. Тепер можна накладати різні метадані на відео:

  • Швидкість руху.
  • Відстань у км.
  • Погода.
  • Час та дата.
  • Геолокація.

В GoPro HERO13 вбудовано 3 якісні мікрофони, завдяки яким звук навіть у вітряну погоду виходить досить чітким. А ще камера сумісна з бездротовими петличними мікрофонами та Bluetooth-навушниками, і це дійсно топ. Зрозуміло, що зазвичай записи такою камерою робляться в умовах, далеких від ідеальних — вітер, машини, що проїжджають, і шум води, тому додатковий мікрофон просто незамінний. До речі, якщо ви залишите камеру і відійдете від неї на кілька метрів, якість звуку не змінюється (йдеться саме про додатковий мікрофон).

GoPro HERO13: порівнюємо характеристики із попередніми моделями

GoPro HERO13
ХарактеристикаGoPro HERO11GoPro HERO12GoPro HERO13
Максимальна роздільна здатність відео5.3K (60 fps)5.3K (60 fps)5.3K (60 fps)
Частота кадрів240 fps (1080p)240 fps (1080p)240 fps (1080p)
Роздільна здатність фото27 Мп27 Мп27.6 Мп
Місткість акумулятора1720 мАг1720 мАг1900 мАг
Час роботи (1080p)До 2 годинДо 2 годинДо 2.5 годин
Підтримка об’єктивівНемаєЄЄ (з датчиком розпізнавання)
СтабілізаціяHyperSmooth 5.0HyperSmooth 6.0HyperSmooth 5.0 (з вирівнюванням горизонту)
Бездротові функціїBluetooth 5.2, Wi-FiBluetooth 5.3, Wi-FiBluetooth 5.3, Wi-Fi 6
GPS-модульЄНемаєЄ
Радіатор для охолодженняНемаєНемаєЄ (покращення на 60%)
Водонепроникність10 м (без аквабоксу)10 м (без аквабоксу)10 м (без аквабоксу, покращена герметичність)

Підбиваємо підсумки

Хоча на перший погляд здається, що GoPro HERO13 відрізняється від попередніх версій однією цифрою та ціною, насправді виправлень не так уже й мало. Фактично, розробники провели «роботу над помилками», і нова камера — справді суттєво покращена версія попередніх. Диявол ховається в деталях, і схоже, що саме таким принципом керувалися при розробці GoPro HERO13. Чи варто її купувати? Однозначно так! Таку якісну картинку, передачу кольорів, деталізацію і плавність ви навряд чи отримаєте зі звичайним смартфоном. До того ж, все це ще й доповнюється величезною кількістю класних додаткових функцій.

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Більше на цю тему

зволожувач повітря Deerma

Зволожувач повітря Deerma: вибір моделі для різних кімнат

🍃Як досягти комфортного мікроклімату у всьому будинку? 🏞️ Вибираємо зволожувач повітря Deerma для спальні, вітальні або дитячої 👶✨Мікроклімат в...

робот-пилосос

Старий робот-пилосос: викинути не можна залишити

Залишився старий робот-пилосос? 🤖 Дізнайтеся, як правильно його утилізувати або перепрофілювати, щоб захистити природу та знайти нові корисні застосування!...

роботи-пилососи Dreame

Роботи-пилососи Dreame: 3 кращих моделі для дому з тваринами

🐾 Роботи-пилососи Dreame — ідеальні помічники для власників хатніх тварин. Дізнайтеся, які моделі допоможуть підтримувати чистоту без зайвих зусиль!...

роботи-пилососи Cecotec

Роботи-пилососи Cecotec: цікаві технології і корисні функції

🤖✨ Як роботи-пилососи Cecotec допомагають підтримувати порядок? Читайте про сучасні технології чистоти та інноваційні рішення від іспанського виробника 🏡У...

Акумуляторний пилосос Dreame Z40 Station

Прибирає як профі! Акумуляторний пилосос Dreame Z40 Station

⚡️💨 Зустрічайте новинку від Dreame! Акумуляторний пилосос Dreame Z40 Station ефективно прибирає та автоматично очищує пилозбірник 🌀 Деталі —...