Годинники Garmin для спортсменів: як вибрати найкращу модель

⌚️ Годинники Garmin просто створені для спортсменів! Вони відстежують активність, пульс, сон та інші дані. Дізнайтесь, як вибрати модель для себе! 🏃‍♂️🚴‍♀️

Бренд Garmin відомий своїми спортивними та розумними годинниками, а також датчиками, навігаторами, камерами та не тільки. Діяльність компанії охоплює багато сфер — від авіоніки до спорту, і у цій статті ми розповіли про неї докладніше. А сьогодні поговоримо про годинники Garmin для спортсменів та всіх, хто прагне підтримувати активний спосіб життя. Зʼясуємо, як з усього різноманіття моделей вибрати найкращу для конкретного виду спорту та які особливості кожної лінійки.

Чому годинники Garmin?

Годинники Garmin

Тому що за довговічністю, зручністю та надійністю годинники Garmin залишаються галузевим стандартом. Хоча й у Suunto, і у  Apple Watch, і в інших брендів є свої достойні моделі та прихильники. Але на відміну від, скажімо, Apple Watch, Garmin працюють як з iPhone, так і з телефонами Android, а ще вони набагато автономніші. 

Багато функцій, які лише нещодавно дебютували на інших фітнес-трекерах, як-от відстеження сну, вимірювання рівня кисню в крові та виявлення падінь, є в годинниках Garmin вже багато років. До того ж у Garmin просто величезний модельний ряд. Тут можна знайти і недорогий спортивний годинник, і смартгодинник для повсякденного життя, і топовий пристрій для активних тренувань та складних викликів.

А ще чималу роль відіграє застосунок Garmin Connect. Він не просто допомагає стежити за даними, аналізувати їх, відслідковувати свій прогрес, встановлювати цілі та знаходити натхнення для нових спортивних успіхів. Додаток дозволив створити цілу спортивну спільноту, де користувачі діляться своїми тренуваннями, досвідом і порадами з іншими через онлайн-платформи або соціальні мережі.

Окрім головного застосунку, у компанії є кілька окремих додатків для різних видів діяльності — від мореплавання до водіння вантажівки. Зокрема, якщо ми говоримо про спорт та активність, у сімействі Garmin є окрема програма для віртуальних тренувань на велосипеді Garmin Tacx Training. А для тих, хто любить гори та походи, існує додаток Garmin Explore. Іншими словами, яким би видом активності ви не займалися, ймовірно, розробники Garmin вже придумали як зробити ці заняття комфортнішими та безпечнішими.

Як влаштовані сучасні годинники Garmin для спорту та повсякденного життя?

Годинники Garmin

Актуальний спортивний годинник — це наче маленький бортовий компʼютер у вас на руці. Чого тут тільки немає: процесор, памʼять, шини, RTC, памʼять для зберігання даних, датчики, 9-осьовий акселерометр/гіроскоп/магнітометр, чіпсет, GPS-приймач, антена, Bluetooth/Wi-Fi зʼєднання, USB-зʼєднання, вібратор і зумер, екран, сенсорні датчики, підсвічування, кнопки, схеми зарядки, батарея і, можливо, оптичний датчик серцебиття, датчик тиску тощо. Все це ретельно втиснуто у відносно крихітний, часто водонепроникний корпус. Звісно, «начинка» та можливості годинника відрізняються залежно від моделі та її призначення.

Чим спортивний годинник відрізняється від розумного?

Багато користувачів ототожнюють смартгодинники зі спортивними. Однак, спортивний годинник і розумний годинник — це не один і той самий гаджет:

  • Розумні годинники націлені на те, щоб робити комфортнішим ваше повсякденне життя — оповіщувати про дзвінки та повідомлення, полегшувати оплату послуг тощо. Вони використовують технологію Bluetooth для підключення до вашого смартфона і надає вам інформацію зі смартфона, наприклад, текстові повідомлення, електронну пошту та сповіщення з соціальних мереж. Смартгодинники зазвичай мають базові функції відстеження здоровʼя та активності. Але їх не так багато і показники не такі детальні, як у спортивних моделях.
  • Спортивні годинники націлені на спорт. Вони не тільки виконують ті функції, що і розумні, а й відстежують ваші спортивні дані, аналізують показники здоровʼя тощо.

Іноді провести межу між спортивним та розумним годинниками складно. Але є дещо, що однозначно дозволяє зробити цей вибір. Мова про GPS.

Чи потрібний вам GPS у годиннику?

Годинники Garmin

Це перше питання, яке варто собі задати при виборі спортивного годинника. GPS-годинник використовує систему глобального позиціонування (Global Positioning System) для відстеження вашого місцезнаходження та надання інформації про навколишнє середовище. Компактний GPS-приймач вмонтований прямо у корпус годинника. Як це працює?

Супутники GPS двічі на день обертаються навколо Землі по точній орбіті. Кожен супутник передає унікальний сигнал і параметри орбіти, які дозволяють GPS-пристроям декодувати його і обчислити точне місцезнаходження. А GPS-приймачі використовують цю інформацію для обчислення точного місцезнаходження користувача.

Годинники Garmin з підтримкою GPS

Годинники Garmin

GPS-годинники Garmin найчастіше використовують для занять спортом та фітнесом на відкритому повітрі. Це мастхев для бігунів, велосипедистів, каякерів та любителів хайкінгу.

Багато з них можуть підключатися до зовнішніх датчиків за допомогою бездротового протоколу ANT+ та/або до компʼютера за допомогою USB. Найпоширенішими такими датчиками є пульсометри, крокоміри та датчики каденса, а докладніше про датчики для спортсменів ви можете прочитати у нашій статті про фітнес-трекери.

Переваги та недоліки годинників з GPS

Такі моделі зазвичай мультиспортивні та пропонують широкий спектр тренувальних функцій. Це робить їх чудовим вибором для тих, хто шукає пристрій, який вміє робити все, наприклад, годинник для тріатлону.

Недоліком GPS-годинників є час автономної роботи, оскільки GPS-пристрій, як правило, витрачає багато заряду батареї. Наприклад, годинник Apple Watch Series 10 забезпечує всього 18 годин автономності, або до 36 годин у режимі енергозбереження. А це означає, що вам потрібно заряджати його… частіше ніж щодня. Хороша новина в тому, що годинники Garmin у цьому плані набагато автономніші (сильно набагато).

Крім того, GPS-годинники дорожчі за звичайні версії. Але і тут можна знайти вихід, скориставшись знижками. І не забувайте про промокод BLOG, щоб ще більше знизити вартість при оформленні замовлення на WO.UA.

Годинники Garmin без GPS

Перевага таких моделей полягає в тому, що вони працюють довше від батареї, ніж GPS-годинники, оскільки їм не потрібно використовувати енергію для підключення до супутника. Для відстеження вашого місцезнаходження він покладається на GPS зі смартфона. Звісно, такі моделі більше smart, ніж sport, проте для простих тренувань та підтримання активності цього може бути достатньо.

Питання «Чи потрібний мені GPS?» тісно повʼязане з тим, якими видами спорту ви займаєтесь. І тут у Гармін багато пропозицій для всіх.

Годинники Garmin для різних видів спорту

Годинники Garmin

Бігові годинники Garmin 

Ви серйозно ставитеся до бігу? З серією Garmin Forerunner ваші тренування вийдуть на новий рівень, адже вона орієнтована саме на бігунів та тріатлоністів. Ці годинники призначені для вимірювання відстані, швидкості, частоти серцевих скорочень, часу, висоти, кроків темпу та інших показників. 

Модельний ряд у цій серії величезний, адже перші годинники Garmin Forerunner — 101, 201 і 301 — вийшли ще у 2003 році, і з того часу він активно оновлювався та доповнювався. Зупинимось на найактуальніших моделях.

Garmin Forerunner 965

Годинники Garmin

Garmin Forerunner 965 — топовий годинник для бігу та тріатлону. А ще це чудовий спортивний годинник для тих, кого лякає вартість моделей Fenix та Epix, адже він коштує 23 999 грн. Він також підійде тим, хто шукає щось легше та зручніше для бігу, велосипедних прогулянок чи плавання. І хоча цей годинник насамперед біговий, завдяки великій кількості тренувальних функцій, його справедливо можна зарахувати і до категорії мультиспортивних.

Forerunner 965 з AMOLED-дисплеєм здатний забезпечити близько 6-8 днів інтенсивних тренувань у режимі always on display. Крім того, годинник отримав безліч спортивних функцій, точний GPS та зручну картографію. Він вимірює докладні дані про біг, їзду на велосипеді та плавання. Моніторинг серцевого ритму, відстеження сну інші точні дані з датчиків теж неабияк допомагають тренуватися та відновлюватись. Все це робить Forerunner 965 відмінним вибором для тих, хто хоче отримати щось середнє між серіями 265 та Fenix або Epix. А ті, хто не надто переймається оновленням дисплея, можуть скористатися перевагами трохи кращого часу автономної роботи та нижчої ціни Forerunner 955.

Garmin Forerunner 265

Годинники Garmin

Garmin Forerunner 265 ідеально підійде як для користувачів середнього рівня, так і для більш досвідчених спортсменів, які прагнуть покращити свої тренувальні показники. Годинник коштує від 16 499 грн. Розмір стандартного корпусу становить 46 мм, а версія 265S із корпусом 41 мм прекрасно підходить для жінок.

Основні відмінності від попередньої версії Forerunner 255 — AMOLED-екран та новий користувацький інтерфейс. Він дозволяє зручніше відстежувати тренування та взаємодіяти з функціями, такими як «Ранковий звіт», «Готовність до тренування», «Статус тренування» і «Календар перегонів». У годинника точний багатодіапазонний GPS/GNSS, а працює він близько чотирьох днів без підзарядки, у порівнянні з 10-12 днями у Forerunner 255. При цьому є можливість подовжити час роботи, якщо вимкнути режим постійно ввімкненого екрана. А якщо ви готові зекономити та вибрати простіший екран, вам може підійти старіша версія цього зручного годинника Garmin Forerunner 255, вона все ще залишається практичним вибором.

Garmin Forerunner 165 

Годинники Garmin

Garmin Forerunner 165 — легкий і зручний годинник для бігунів-початківців, який коштує від 12 399 грн. Він оснащений AMOLED-екраном та точним GPS-приймачем. Працює до 19 годин з увімкненим GPS і до 11 днів — у режимі смартгодинника. Гаджет показує VO2 Max, адаптивні тренувальні плани та дані про ефективність тренувань. Також ви можете планувати свої пробіжки та використовувати PacePro для отримання рекомендацій щодо темпу в режимі реального часу. А версія Music дозволяє ще й закачувати улюблену музику для пробіжок прямо на годинник.

Годинники Garmin для плавання

Годинники Garmin

Якщо ви плавець, на жаль, ви не можете використовувати будь-який фітнес-трекер. Хоча більшість з них водонепроникні на глибині до 50 метрів, не всі з них мають спеціальні режими тренувань для плавання або окремі режими для плавання у відкритій воді та басейні. Тож якщо ви хочете стежити за цими показниками, у вас є два шляхи:

  1. Інвестувати в спеціальний годинник для плавання, як-от Garmin Swim 2.
  2. Вкластися в хороший мультиспортивний годинник з режимами для плавання, наприклад, в уже згаданий Garmin Forerunner 965.

Основне, що варто врахувати, коли ви вибираєте годинник для плавання:

  • Водонепроникність на необхідну глибину води. 50 метрів підійде для всіх, окрім серйозних дайверів.
  • GPS-трекінг та можливість вимірювати дистанцію, гребки та кола.
  • Зручний застосунок. 

Годинник Garmin для гольфу

Годинники Garmin

Мова піде про Garmin Approach S62. Цей годинник має всі необхідні функції для гравців у гольф:

  • Доступ до даних про понад 41 000 полів по всьому світу.
  • GPS-вимірювання відстаней і небезпек на кожній лунці.
  • Можливість відстеження ударів.
  • Функція віртуального кедді, який підбирає ключки, враховуючи відстань до лунки.

Годинник також отримав стильний вигляд, подібний до інших моделей бренду, з круглим 1.3-дюймовим екраном і трьома кнопками з правого боку. Це дозволяє легко керувати ним, навіть коли ви в рукавичках для гольфу. 

Мультиспортивні годинники Garmin

Якщо ви і бігаєте, і катаєте на велосипеді, і ходите на каяку, ще й займаєтесь йогою та силовими вправами — вам потрібний саме такий. І в Garmin дуже багато моделей, які підходить для різних типів активності, включаючи хайкінг, скелелазіння та піший туризм.

Garmin Epix Pro Gen 2

Годинники Garmin

Garmin Epix Pro Gen 2 — це 47-міліметрова версія годинника Fenix 7 з AMOLED-дисплеєм. Вартість стартує від 34 999 грн, при цьому гаджет отримав всі ключові функції флагмана:

  • Сенсорний кольоровий AMOLED-дисплей 1.3 дюйма з роздільною здатністю 454 x 454 пікселів.
  • Розміри на вибір — 42 мм та 51 мм.
  • Ліхтарик з однією кнопкою — ідеально, щоб побачити що-небудь в темному наметі.
  • Нове програмне забезпечення для занять спортом на свіжому повітрі, в тому числі оцінка підйому на пагорб, яка показує, наскільки ви готові долати пагорби, і оцінка витривалості. Є тут і оцінка витривалості, яка враховує ваші бігові та піші тренування, щоб побачити, наскільки добре ви долаєте довгі дистанції.
  • Картографічні функції.
  • Розширена аналітика продуктивності.
  • Поліпшене GNSS-відстеження, а також здоров’я та спортивні режими, як і Fenix.
  • До 16 днів автономної роботи та 42 години в режимі GPS (без постійно увімкненого дисплея).
  • До 6-7 днів при щоденному використанні з увімкненим GPS і режимом постійно активного дисплея (AOD). 

Garmin Fenix 7

Годинники Garmin

Garmin Fenix 7 —  міцний мультиспортивний годинник для спортсменів та шукачів пригод з GPS. Лінійка представлена трьома варіантами розмірів, кожен із яких має версію Pro з вбудованим ліхтариком, удосконаленим датчиком пульсу та сонячною батареєю. Тож навіть у межах самої серії Fenix вибір дійсно вражає:

  • Fenix 7 / Fenix 7 Pro з корпусом 47 мм.
  • Fenix 7S / Fenix 7S Pro діаметром 42 мм.
  • Fenix 7X / Fenix 7X Pro з розміром 51 мм.

Кожна з цих моделей може похвалитися значним часом автономної роботи: від 37 годин у режимі GPS на найменшій моделі Fenix 7S), підтримкою двофазного GPS, понад 30 спортивними режимами (включно з розширеними режимами для бігу, лиж, гольфу та велоспорту), а також глибоким аналізом відновлення, тренувального навантаження та показників VO2 Max. Все це робить годинник справжнім лідером для активного відпочинку. Правда, в нього залишився звичайний трансфлективний дисплей із невеликою роздільною здатністю. Порівняно з AMOLED-екранами моделей Garmin Epix Gen 2, Epix Pro Gen 2 та Forerunner 265 і 965, він не такий зручний. Та це можна пробачити, враховуючи високі спортивні можливості. Ціна Garmin Fenix 7 стартує від 31 499 грн.

І звісно, ми з нетерпінням чекаємо на появу нового Garmin Fenix 8. Цей годинник був анонсований Garmin у серпні. Він оснащений AMOLED-дисплеєм та світлодіодним ліхтариком, підтримує всі активності Garmin та представлений у трьох варіантах розміру.

Garmin Instinct 2 Solar

Годинники Garmin

Garmin Instinct 2 Solar — один з найпопулярніших трекерів Garmin для походів та подорожей по бездоріжжю. У нього чудова функціональність для цього та прийнятна ціна, порівняно з іншими моделями: від 12 999 грн, можливо, завдяки тому, що замість модного AMOLED-дисплея в нього набагато простіший на вигляд MIP-екран. Годинник також отримав основні необхідні датчики для спорту та проведення часу на відкритому повітрі, зокрема внутрішній альтиметр, барометр і компас з автоматичним калібруванням. Також ця версія отримала кілька кольорів та 40-міліметровий безель.

Та якщо ви любите активний відпочинок, головна причина придбати Instinct — це час автономної роботи. На відміну від майже всіх інших висококласних годинників Garmin, сонячна зарядна панель збільшує час автономної роботи приблизно на 50 відсотків. Девайс працює до 28 днів у звичайному режимі (з сонячною батареєю — необмежено), і до 30 годин — з увімкненим GPS. Максимально годинник витримує до 70 годин із  GPS, а з сонячною батареєю — максимум до 370 годин.

Garmin Vivoactive 5

Годинники Garmin

Мультиспортивний годинник необовʼязково має бути дорогим чи мати суперспортивний вигляд. Garmin Vivoactive 5 — яскравий тому приклад. Це хороший вибір для спортсменів-любителів, яким не потрібна величезна кількість вимірювань, а достатньо базових. Він коштує від 10 999 грн і за дизайном схожий на Venu 3/3S, тільки доступніший. В нього яскравий AMOLED-дисплей високої роздільної здатності розміром 42 мм та хороша автономність: до 21 години у  режимі GPS.

Годинник отримав понад 30 спортивних режимів, включаючи заняття в інвалідному візку. Він також підтримує персоналізовані даних Body Battery, Sleep Coach, час відновлення та багато інших функцій, які є у значно дорожчих моделях. 

Висновки

Спортивні годинники Garmin покликані зробити тренування ефективнішими, а відновлення — простішим. Вони популярні серед професійних атлетів та спортсменів-любителів завдяки своїй надійності, довговічності та багатофункціональності. Ці гаджети не тільки точно вимірюють показники здоровʼя та активності, а й надають статистику тренувань, а також допомагають будувати тренувальні плани для найкращих результатів. 

Щоб вибрати найкращий для себе годинник Garmin, важливо чітко визначити, якими видами спорту ви займатиметесь. Відповідно до цього, продумайте, чи потрібен вам GPS у годиннику і які показники для вас важливі. І звісно, звертайте увагу на дизайн годинника, особливо на вагу, розміри та матеріал ремінця. Нехай ваші тренування будуть ефективними та приносять задоволення!

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Більше на цю тему

Роботи-пилососи Dreame

Роботи-пилососи Dreame з функцією автоочищення контейнера

🤖🧹 Менше пилу! Роботи-пилососи Dreame з функцією автоматичного очищення пилозбірника витрушують його без участі людини. Дізнайтесь у статті, як...

Deerma

Техніка Deerma для чистоти вдома: топ-7 бюджетних товарів

Прибирання не повинно бути складним і дорогим! 🌟 Дізнайтеся, як бюджетні пристрої Deerma допоможуть підтримувати чистоту швидко та ефективно...

смарт-ваги Yunmai

Кращі смарт-ваги Yunmai для моніторингу здоров’я та фітнесу

Шукаєте ідеальні ваги для фітнесу? 💪 Смарт-ваги Yunmai допоможуть вам не тільки відстежувати вагу, але й аналізувати ключові показники...

Роботи-пилососи

Dreame проти Cecotec: порівнюємо флагманські роботи-пилососи

🤖🧹 Які роботи-пилососи прибирають краще: Dreame чи Cecotec? 🤔 В яких моделей більше функцій і вигідніша ціна? Дізнайтесь у...

Фітнес-трекер

Як вибрати фітнес-трекер для активного життя? Гайд від WO.UA

💪📱 Як вибрати фітнес-трекер?  Читайте наш гайд від WO.UA та Garmin: тут ви знайдете корисні поради щодо моделей, характеристик...