back to top

Генератор чи зарядна станція? Як вибрати та встановити комплект енергонезалежності

⚡🏡 Що краще підійде для оселі: генератор або зарядна станція? Дізнайтесь у цій статті, як вибрати, встановити та обслуговувати комплект енергонезалежності

Правильно підібраний комплект енергонезалежності допоможе підтримувати живлення техніки під час відключення електроенергії. Але як знайти саме те, що підійде для вашої квартири або будинку? І генератор, і зарядна станція мають свої переваги та недоліки. Сьогодні ми зʼясуємо, як працюють ці прилади, та як вибрати оптимальне джерело живлення для ваших завдань. 

Комплект енергонезалежності

Зміст

  1. Зарядна станція vs генератор: коротко про спільне та відмінне
  2. Який комплект енергонезалежності краще за потужністю?
  1. Що можна підключити до генератора та до зарядної станції?
  • Коли зручніше використовувати портативні електростанції?
  • Коли зручніше використовувати генератор?
  1. Як правильно встановити комплект енергонезалежності?
  • Норми гучності у житлових будинках, квартирах, офісах
  • Де встановити генератор?
  • Де встановити зарядну станцію?
  1. Як обслуговувати генератор та зарядну станцію?
  2. Комплект енергонезалежності: переваги та недоліки генераторів і зарядних станцій
  1. Підсумки: який комплект енергонезалежності кращий?

Зарядна станція vs генератор: коротко про спільне та відмінне

У зарядної станції та генератора спільне тільки одне — призначення. В усьому іншому вони суттєво відрізняються: і за принципом роботи, і за особливостями використання, і в обслуговуванні.

Портативна зарядна станція в основі має акумуляторну батарею, яку треба заряджати. Тобто це те саме, що й павербанк, тільки набагато потужніший. Така домашня електростанція лише накопичує енергію з того чи іншого джерела живлення. Генератор же перетворює механічну енергію на електричну. Для цього йому потрібно паливо. 

Тож це два принципово різні пристрої. Порівнюючи їх, важливо враховувати такі фактори, як можлива потужність, особливості обслуговування, портативність та звісно — норми безпеки.

Який комплект енергонезалежності краще за потужністю?

Типи генераторів

Комплект енергонезалежності

На ринку багато різноманітних моделей генераторів. Вибір між ними може бути складним, адже від типу девайса залежать і його  функції. У цьому розділі порівняємо їх, щоб ви могли прийняти обгрунтоване рішення.

Типи генераторів за принципом роботи: звичайні та інверторні

Комплект енергонезалежності

Якщо ви вирішили купити генератор, перше, з чим ви зіткнетеся — це звичайні та інверторні моделі.

Звичайні генератори

В основі роботи звичайних генераторів лежить електромагнітна індукція, яку відкрив Майкл Фарадей. За законом Фарадея, коли електричний провідник піддається впливу змінного магнітного поля, в ньому індукується струм. Коли провідник рухається в магнітному полі, між його кінцями виникає різниця в напрузі, що спричиняє вироблення електрики.

Звичайний генератор складається з таких компонентів:

  • Рама-основа, яка тримає компоненти пристрою.
  • Панель управління.
  • Паливна система, яка подає паливо до генератора.
  • Стабілізатор напруги — він контролює вихідну напругу.
  • Система охолодження. Вона контролює вироблення тепла, запобігаючи перегріванню пристрою.
  • Вихлопна система, що виводить відпрацьовані гази.
  • Система змащення, що змащує рухомі частини генератора.
  • Автоматичний вимикач. Він захищає генератор і підключені до нього прилади. 
  • Генератор змінного струму, що перетворює механічну енергію в електричну.

Звичайні генератори бувають  двох типів:

  1. Генератори змінного струму (AC) — це пристрої, які перетворюють механічну енергію в змінний струм (AC). Механічна енергія надходить від двигунів внутрішнього згоряння, парових турбін тощо. Генератори змінного струму складаються з таких компонентів — поле, ротор, рушій та якір. Поле — це котушки, які отримують напругу від джерела для створення магнітного потоку. Ротор — обертовий компонент генератора. Рушій — це зовнішній механічний пристрій, який обертає ротор. Наприклад, двигун внутрішнього згоряння. І якір — це компонент, який виробляє напругу. Генератори змінного струму прості у використанні, оскільки вони менші за генератори постійного струму. Крім того, ви можете використовувати підвищувальні та знижувальні трансформатори для підвищення та зниження рівня напруги відповідно.
  2. Генератори постійного струму (DC). Вони перетворюють електричну енергію постійного струму на механічну. Є 3 типи таких генераторів — самозбуджувані, з роздільним збудженням і з постійними магнітами. У генераторах із самозбудженням струм подається в обмотку збудження (обмотка теж може бути різна — послідовна або шунтова). Окреме джерело постійного струму живить генератори з роздільним збудженням, тоді як у генераторі з постійними магнітами немає обмотки збудження біля полюсів.

На відміну від генераторів змінного струму, генератори постійного струму ідеальні для живлення промислових машин та підприємств. Їхні конструкції прості і зменшують електричні коливання, забезпечуючи безперервну потужність.

Інверторні генератори

Інверторний генератор — це портативний пристрій, який використовує електронний генератор змінного струму для виробництва електроенергії. Вони використовують інверторну технологію для перетворення змінного струму в постійний, а потім назад в стабільний змінний струм зі стабільною частотою і напругою. На відміну від звичайних генераторів, вони виробляють чисту і стабільну електроенергію. Це робить їх ідеальним варіантом для домашнього використання

Інверторний генератор працює дещо по-іншому:

  1. Двигун обертає генератор змінного струму.
  2. Під час обертання генератор виробляє електроенергію змінного струму, яка є нестабільною.
  3. Змінний струм надходить до випрямляча, який перетворює його на постійний струм.
  4. Постійний струм передається на інвертор, де він перетворюється на стабільний змінний струм. 
  5. Стабільний струм живить підключені до генератора пристрої.

Окремо хочеться сказати про сонячний генератор з інвертором. Цей пристрій використовує сонячну енергію і перетворює її в електричну. Він складається з трьох основних частин:

  1. Інвертор, який перетворює електроенергію постійного струму в електроенергію змінного струму. Завдяки інвертору ви отримуєте стабільну, чисту та безперервну електроенергію змінного струму, яка є стандартом для більшості побутових приладів. 
  2. Акумуляторна батарея. Вона зберігає надлишок електроенергії, яку виробляють сонячні панелі. Ця енергія зберігається у вигляді постійного струму, який можна використовувати, коли немає сонячного світла або вночі.
  3. Сонячні панелі вловлюють сонячне світло, перетворюючи його в постійний струм. Вони складаються з фотоелектричних елементів, які генерують електричний струм під впливом сонячного світла. Вони можуть бути встановлені на генераторі або підключені до пристрою за допомогою кабелів.

Отже, підсумуємо відмінності звичайного та інверторного генераторів.

Звичайний генераторІнверторний генератор
Виробляє нестабільну електроенергію змінного струму з гармонійними спотвореннями та коливаннямиВиробляє чисту та стабільну електроенергію змінного струму
Не таке точне регулювання напруги та частотиТочне регулювання напруги та частоти
Відсутня можливість паралельного підключенняМожливість паралельної роботи — можна підключити два сумісних пристрої, щоб подвоїти вихідну потужність. Це дає додаткову потужність при високих навантаженнях.
Неекономно споживає паливоЕфективніше споживає паливо
Велика та важка конструкція, не надто ергономічніКомпактніший та легший у транспортуванні
Менша вартістьЦіна генератора вища
Ручний пусковий механізмЧасто мають кнопкове управління

Типи генераторів за потужністю

Комплект енергонезалежності
  • До 1 000 Вт
  • 1 000—3000 Вт
  • 3 000—8 000 Вт
  • 8 000 Вт і вище.

Типи генераторів за фазами

Комплект енергонезалежності

Не всі електрогенератори підходять для будь-яких умов. І тут важливо враховувати, який тип електрогенератора найкраще відповідатиме нашим потребам:

  1. Однофазні. Вони виробляють однофазну електроенергію з напругою 230 В, що робить їх придатними для щоденного використання в домашніх умовах.
  2. Трифазні. Виробляють трифазний струм напругою 3 х 400 В, що робить їх більш придатними для використання на будівельних майданчиках, де їх потужність може бути використана більш ефективно.
  3. Універсальні генератори мають обидва типи розеток, що дозволяє використовувати їх як для однофазних, так і для трифазних застосувань.

Типи зарядних станцій

Комплект енергонезалежності

За типом акумулятора

Встановлені акумулятори безпосередньо впливають на деякі технічні параметри і термін служби портативних електростанцій. Ось основні різновиди акумуляторів портативних електростанцій:

Комплект енергонезалежності
  • Li-ion (літій-кобальт-фосфатні) — використовуються найчастіше, забезпечують 800 повних циклів зарядки і розрядки.
  • NMC (літій-нікелеві) — запас таких батарей розрахований на ті ж 800 циклів заряду і розряду.
  • LiFePO4 (літій-залізо-фосфатні) — мають великий ресурс, на відміну від інших батарей, розраховані на кількість від 2500 до 3500 циклів (термін служби електростанції з такою батареєю становить від 10 до 15 років).

За потужністю

Комплект енергонезалежності

Портативна електростанція невеликої потужності задовольнить мінімальні потреби в електроенергії. Більша потужність станцій буде кращою для аварійних ситуацій та автономності. За потужністю домашні станції умовно можна розділити на такі типи:

  • До 300 Вт — підійдуть для живлення ваших нотубуків, смартфонів тощо.
  • 300—800 Вт. Такі моделі зможуть живити котел, автомобільну мультиварку тощо.
  • Від 800 Вт і вище. Така потужна станція вже зможе підтримувати живлення звичайної кухонної мультиварки, пічки.

У цій статті ви можете ознайомитись з інструкцією, як вибрати зарядну станцію та правильно її використовувати.

Який комплект енергонезалежності потужніше: генератор чи зарядна станція?

Комплект енергонезалежності

Отже, генератор має вищі можливості виробництва енергії, ніж портативні електростанції. Портативна електростанція більше підійде для живлення ноутбуків, смартфонів,  кухонної техніки. Генератори ж можуть забезпечувати енергією більші прилади.

Що можна підключити до генератора та до зарядної станції?

Комплект енергонезалежності

Це найчастіше питання, яке виникає, коли ви вибираєте комплект енергонезалежності. Але відповідь дуже проста: все залежить від потужності пристрою. Тож краще дещо переформулювати саме питання.

Коли зручніше використовувати портативні електростанції?

Комплект енергонезалежності

Переносні електростанції можна використовувати в різних ситуаціях. Вони чудово підходять як для використання вдома, так і для кемпінгу, походів або поїздок на пляж. Хоча потужні зарядні станції можуть живити великі прилади, найкраще вони справляються з легкими та середніми навантаженнями. Коли трапляються перебої з електрикою, станція може підтримувати роботу таких важливих пристроїв:

  • Смартфони, планшети, телевізори, роутери, павербанки тощо.
  • Запуск і підтримка побутової техніки — кавоварки, холодильника, обігрівача.

Отже, переносні електростанції найкраще працюють, коли вам не потрібна мега-велика потужність. Більшість з них можуть працювати досить довго, але якщо електрики немає кілька днів, виникає проблема заряджання. Втім, для неї є рішення — електростанція з сонячною батареєю.

Коли зручніше використовувати генератор?

Комплект енергонезалежності

До генератора теж можна підключити як розумну техніку, так і побутові прилади. Але необхідно враховувати тип і потужність електрогенератора:

  • Трифазний електрогенератор забезпечує живлення потужних пристроїв. Він може живити електроінструменти, опалювальні прилади (наприклад, теплові насоси та котли), осушувачі повітря, трифазні електроплити, індукційні плити тощо.
  • Однофазний генератор підійде для щоденного використання більшості пристроїв, підключених до домашньої електромережі з напругою 230 В. Це електрочайник, аудіовізуальне обладнання (включаючи телевізор), компʼютер, мікрохвильова піч танавіть пральна машина. Однак, перш ніж ви вирішите підключити телевізор або компʼютер до генератора, перевірте, чи обладнаний він стабілізатором напруги.

Як правильно встановити комплект енергонезалежності?

Комплект енергонезалежності

Правильне встановлення генераторів та станцій — дуже обʼємна тема, яка заслуговує на окрему статтю. Тож сьогодні ми пройдемось тільки основними моментами, які треба врахувати, вибираючи комплект енергонезалежності.

Норми гучності у житлових будинках, квартирах, офісах

Комплект енергонезалежності

Існують Державні санітарні норми допустимих рівнів шуму в приміщеннях житлових та громадських будинків і на території житлової забудови. Вони затверджені Міністерством охорони здоровʼя України і визначаються за рівнем звукового тиску постійного шуму (дБА) та критеріями шуму (NC). Ці норми дещо відрізняються залежно від типу приміщення:

  1. У житлових приміщеннях (квартира чи будинок) допустимий рівень шуму вдень (08:00 – 22:00) — 40 дБА, а вночі (22:00–08:00) — 30 дБА. При цьому максимальний рівень вдень — 55 дБА, вночі — 45 дБА.
  2. Аналогічні норми встановлені і для 3-зіркових готелів, будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для людей похилого віку та інвалідів.
  3. У готелях до 3 зірок та гуртожитках норми трохи нижче: допустимий рівень шуму вдень — 45 дБА, а вночі — 35 дБА, а максимальний вдень — 60 дБА, вночі – 50 дБА.
  4. У номерах готелів 4 і 5 зірок має бути тихіше: максимальний рівень вдень — 50 дБА, вночі — 45 дБА.
  5. Для офісів та приміщень, обладнаних персональними компʼютерами або технікою для бізнесу допустимий рівень шуму цілодобово — 50 дБА, а максимальний — 65 дБА.
  6. На прилеглих територіях до житлових будинків підвищеної комфортності та котеджів допустимий рівень шуму вдень — до 65 дБА, а вночі — 55 дБА.
  7. На прилеглих територіях до звичайних житлових будинків, поліклінік, будинків відпочинку вдень — до 70 дБА, вночі — до 60 дБ.

Де встановити генератор?

Комплект енергонезалежності

Генератор треба встановлювати за межами оселі чи офісу. Розміщувати генератори на балконах чи впритул до будинку не можна, адже небезпека отруїтися проодуктами згоряння дуже висока. Не кажучи вже про пожежну небезпеку.

При цьому памʼятайте, що доведеться ще прокласти кабель до будинку — і це теж має бути безпечно. Загальні правила при встановленні генератора такі:

  • Розміщуйте пристрій на відстані не менше 6 метрів від вікон, дверей, вентиляційних отворів.
  • Місце встановлення має бути незахаращеним, добре провітрюваним. Уникайте закритих місць, низьких дахів тощо.
  • Пристрій треба встановити так, щоб до нього не було доступу дітей та домашніх тварин.
  • Навколо також має бути достатньо простору для обслуговування пристрою.
  • Поверхня для встановлення має бути стабільною, адже двигун під час роботи створює потужні вібрації. 

Де встановити зарядну станцію?

Комплект енергонезалежності

Зі станціями все знову-таки простіше: ви спокійно можете використовувати їх у приміщеннях — квартирах, будинках, офісах. Втім, і тут треба дотримуватися норм безпеки. Під час роботи чи заряджання станція має стояти на відкритому просторі з нормальною вентиляцією: у жодному разі не в шафі і не у сумці.

Як обслуговувати генератор та зарядну станцію?

Комплект енергонезалежності

Заправляти генератор паливом можна лише на відкритому повітрі якомога далі від приміщень. Паливо можна використовувати тільки те, яке рекомендоване виробником в  інструкції з експлуатації. І звісно, паливо має бути якісним.

Перед заправкою дайте генератору час охолонути: паливо, потрапивши на гарячі деталі, може викликати пожежу. Під час дощу, снігу, густого туману пристрій важливо захищати від вологи: мокрий генератор може уразити струмом.

Періодично генератор треба обслуговувати: чистити, міняти мастило, змащувати деталі. Це треба робити чітко за інструкцією виробника та з дотриманням всіх норм безпеки.

Із зарядними станціями все простіше. Протерти корпус від пилу, берегти від води та вчасно заряджати — ось основне, що треба робити. І ще міняти батарею після того, як вона відпрацює своє. У цій статті ви можете докладніше дізнатися про встановлення та заряджання зарядної станції.

Комплект енергонезалежності: переваги та недоліки генераторів і зарядних станцій

Комплект енергонезалежності

Ціна генератора та зарядної станції

І один, і інший комплект енергонезалежності може бути дорогим. Генератори з меншою потужністю відносно доступні за ціною, тоді як більші можуть коштувати тисячі гривень. Портативні електростанції також відрізняються за ціною, але якщо ви використовуєте модель із сонячними панелями, вартість може бути дещо компенсована.

Комплект енергонезалежності

Плюси та мінуси генератора

Переваги генератора:

  1. Не потрібно заряджати.
  2. Повна автономність. Поки генератори споживають паливо, ви можете додавати його і не потребувати доступу до джерела живлення. Ви можете запускати їх безперервно і використовувати довше, коли ви знаходитесь далеко від інших джерел електроенергії.
  3. Великий вибір за потужністю.
  4. Підійде як для побутових, так і для комерційних завдань.
  5. Розміри генераторів різняться. Ті, що мають меншу вихідну потужність, менші за розміром і їх відносно легко переміщати. Але потужний генератор, наприклад, призначений для живлення будинку, набагато більший і його може бути складніше переміщати.

Недоліки генератора:

  • Потрібне паливо. Генератори працюють на різних видах палива. Різні генератори можуть працювати на природному газі, пропані, дизельному паливі та бензині, тоді як інверторні генератори з сонячними панелями працюють на сонячній енергії. Якщо ви вирішили купити генератор, будьте готові, що доведеться закуповувати та зберігати паливо, заправляти його. 
  • Потрібний вивід вихлопної труби, а ще краще — простір на вулиці.
  • Шкідливі викиди. Через дим генератори потрібно використовувати на вулиці. 
  • Шум. Більшість генераторів досить гучні, щоб їх було чутно у вашому будинку або будинку на колесах, навіть коли вони працюють на вулиці. Але є у продажу й досить компактні та тихі моделі.
  • Непросте обслуговування. Генератори потребують більшої уваги, ніж станції. Окрім підтримання його в чистоті, вам потрібно буде міняти мастило, додавати паливо, міняти фільтр, свічки тощо. Виконувати ці завдання потрібно регулярно.
  • Вага та габарити.

Плюси та мінуси зарядної станції

Комплект енергонезалежності

Переваги зарядної станції:

  1. Не потрібно заправляти паливом.
  2. Компактність та мобільність. Оскільки домашні електростанції працюють на акумуляторах і мають меншу вихідну потужність, вони, як правило, менші за генератори. Деякі станції досить малі, щоб їх можна було взяти з собою в похід або кемпінг.
  3. Повна відсутність шуму та шкідливих викидів. Електростанції безпечніші та тихіші за генератори.
  4. Вмикаються в оселі і не потребують особливого місця для встановлення.
  5. Прості в обслуговуванні. Портативні електростанції потрібно протирати її від пилу. І ще час від часу вам може знадобитися заміна акумулятора, от і все.
  6. Можна зекономити на зарядці, підключивши сонячні панелі. Це особливо вигідно, якщо ваші вікна виходять на сонячну сторону.

Мінуси зарядних станцій:

  • Домашню електростанцію потрібно заряджати, коли батареї розряджаються. Якщо вона не оснащена сонячними панелями, вам знадобиться доступ до іншого джерела живлення, щоб підзарядити її. Вам також потрібно буде почекати, поки закінчиться зарядка.
  • Обмежена потужність.
  • Обмежений ресурс акумулятора.
  • Вага.

Підсумки: який комплект енергонезалежності кращий?

Комплект енергонезалежності

Коли мова йде про портативні електростанції та генератори, не обовʼязково, що один з них краще за інший. Хоча кожен комплект енергонезалежності забезпечує енергією, вони служать для різних ситуацій. Найважливіше — вибрати той, який найкраще відповідає вашій ситуації. Тож підсумуємо все, що ми сьогодні зʼясували.

ГенераторПортативна електростанція
+ Повна автономністьОбмежена автономність
+ Більший вибір за потужністюМенший вибір за потужністю
+ Не треба заряджатиПотребують постійної зарядки
Зростаюча вартість палива+ Паливо не потрібне
Шкідливі викиди+ Екологічний вибір
Необхідність в обслуговуванні+ Просте обслуговування
Потужні моделі складніше встановити+ Просто встановити
Займають багато місця+ Компактніші
Складно транспортувати+ Просто транспортувати

Генератор — найкращий вибір, якщо вам потрібна висока потужність з безперервним живленням. Вироблену електроенергію можна використовувати для комерційних, побутових або промислових цілей, залежно від вихідної потужності генератора. Тож якщо у вас стоїть питання, що краще для будинку чи офісу, ймовірніше за все, це генератор.

Якщо вам не потрібна дуже велика потужність, оптимальним вибором стане зарядна станція. Ви зможете знайти таку, яка впишеться у ваш бюджет і буде достатньо малою, щоб ви могли взяти її з собою куди завгодно. Або навпаки: купити потужну станцію та підживити велику техніку, наприклад, холодильник. Домашні електростанції також підходять для людей, які хочуть уникнути метушні з регулярним технічним обслуговуванням або не мають технічних знань. Але памʼятайте про обмежену автономність: з огляду на неї зарядна станція краще підійде для квартири.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Як вибрати робот-пилосос 2024: 10 найкращих моделей

🏠 Зекономте час і зробіть дім чистішим легко та швидко ✨...

Електрощітка Oclean X Lite: огляд моделей

🪥 Дізнайтесь, яка електрощітка Oclean X Lite підійде саме вам! Все...

Матриця телевізора та як вибрати телевізор за типом...

📺 Насолоджуйтесь яскравим та чітким зображенням на екрані! Дізнайтеся, що таке...

Як вибрати компʼютер для роботи: практичні рекомендації

👨‍💻 ПК, ноутбук чи системний блок? Дізнайтеся практичні рекомендації, як вибрати...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів.

Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів.

Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.

За унікальним промокодом BLOG - ви можете купити товари зі знижкою до 40%. Використати промокод можна під час оформлення замовлення на сайті wo.ua.