back to top

Догляд за зубами після чищення та відбілювання. Найкращі зубні щітки і не тільки

Зміст статті:

🦷 Ви відбілили зуби або зробили професійне чищення? Дізнайтеся, як доглядати за зубами після цих процедур, і вибирайте найкращі зубні щітки для вашої усмішки

Відбілювання зубів — чудовий спосіб отримати яскравішу та впевненішу посмішку. Але запорука довгострокової білизни полягає в правильному догляді. Саме він допоможе зберегти вашу посмішку яскравою та здоровою на довгі роки. Тож сьогодні поговоримо про корисні доглядові звички, а також про найкращі зубні щітки та іригатори для здоровʼя ротової порожнини.

Зубні щітки

Зміст

  1. Як відбілювання та професійне чищення зубів впливає на емаль?
  2. Як зберегти ефект після відбілювання зубів чи професійного чищення?
  • Правило 24 годин. Що не можна їсти та пити одразу після відбілювання зубів? 
  • «Біла дієта»: що можна їсти після відбілювання?
  • Як підтримувати білизну зубів після чищення та відбілювання?
  • 1. Полоскання після кожного приймання їжі
  • 2. Правильно підбирані зубні щітки
  • 3. Правильно підібрані зубні пасти та ополіскувачі
  • 4. Правильна техніка чищення зубів
  • 5. Використання іригатора
  1. Які вибрати зубні щітки для підтримання білизни зубів?
  • Електричні зубні щітки чи ручні: що краще для відбілювання зубів?
  • Коливально-обертальні або звукові зубні щітки?
  • Які вибрати насадки для відбілювання?
  • Які режими потрібні для відбілювання?
  • Які додаткові функції допоможуть підтримати чистоту та білизну зубів?
  1. Висновки: правильні зубні щітки + якісні пасти + регулярний догляд — база для здоровʼя зубів

Як відбілювання та професійне чищення зубів впливає на емаль?

Наші зуби вкриває тонкий невидимий оку шар — мембранна пелікула. Вона, з одного боку, є сприятливим середовищем для розвитку бактерій. А з іншого, захищає емаль від зовнішнього шкідливого впливу, наче барʼєр. Відбілювання та професійне чищення у стоматолога тимчасово усувають цей барʼєр разом з нальотом та бактеріями. Пори емалі в процесі відкриваються і вона стає вразливішою до появи плям.

Як зберегти ефект після відбілювання зубів чи професійного чищення?

Зубні щітки

Всі правила зі збереження білизни зубів можна розділити на дві групи. Перша — це ті, яких необхідно дотримуватися одразу після процедури. Їх ви обовʼязково почуєте від стоматолога, який проводить відбілювання, адже це дуже важливо. Друга — загальні правила, які допоможуть підтримати білизну надалі. 

Правило 24 годин. Що не можна їсти та пити одразу після відбілювання зубів? 

Після процедури відбілювання зубів важливо уникати їжі та напоїв темного кольору протягом наступних 24 годин, адже саме стільки потрібно для відновлення шару емалі. А ще краще витримати 48 годин. На цьому етапі зуби сильніше схильні до фарбування та карієсу. Отже, чого саме слід уникати:

  • Продуктів, які забарвлюють. Наприклад, шоколад, соєвий соус і бальзамічний оцет можуть спричинити зміну кольору.
  • Напоїв, які забарвлюють. Коли ви пʼєте темні рідини, такі як кава, чай або червоне вино, вони можуть залишити плями та легко звести нанівець ефект від відбілювання.
  • Кислих продуктів та напоїв. Все, що містить кислоту, включаючи газовану воду, соління та цитрусові дуже шкідливі у цей  період.
  • Гарячої та холодної їжі. Після процесу відбілювання ваші зуби стануть чутливими і до температури.
  • Тютюнових виробів та електронних сигарет. Куріння сигарет або інших тютюнових виробів може спричинити значне фарбування після процедури відбілювання зубів. Якщо можливо, спробуйте взагалі кинути палити, щоб зберегти оптимальні результати.

Вживання цих продуктів не тільки зводить нанівець ефект від процедури відбілювання, але й може призвести до довготривалого пошкодження зубів.Натомість у цей період старайтесь їсти світлі та некислі продукти, які менше впливають на емаль.

Якщо уникати фарбуючих продуктів неможливо, тоді подумайте хоча б про використання соломинки для напоїв. Так ви мінімізуєте контакт між цими рідинами та поверхнею зубів, таким чином зменшуючи ймовірність появи плям. Трубочки допомагають зменшити кислотний вплив, перенаправляючи напої на задню стінку ротової порожнини, замість того, щоб вони затримувалися на передніх зубах. Краще використовувати не пластикові, а силіконові чи металеві: це екологічніше. 

Дотримуючись цих порад і памʼятаючи про те, що ви їсте і пʼєте після відбілювання, ви зможете максимізувати довговічність вашої нової білої посмішки!

«Біла дієта». Що можна їсти після відбілювання?

Зубні щітки

В ідеалі, все, що має білий або світлий колір і не є кислотним. На такій так званій «білій дієті» у вас менше шансів отримати пігментацію емалі. Тож перед відбілюванням переконайтеся, що у вас є достатній запас таких продуктів:

  • Молоко, сир, йогурт.
  • Яйця.
  • Риба.
  • Куряче філе.
  • Макаронні вироби.
  • Рис.
  • Вівсянка
  • Картопля, цвітна капуста
  • Яйця.
  • Хліб.

Як підтримувати білизну зубів після чищення та відбілювання?

1. Полоскання після кожного приймання їжі

Одна з найважливіших речей, які варто робити після відбілювання зубів — це полоскати ротову порожнину водою одразу після їжі або пиття. Це допомагає видалити будь-які залишки, які можуть забарвити ваші щойно відбілені зуби. Особливо важливо полоскати зуби після вживання кислих продуктів і напоїв. Цитрусові та кислі соки можуть швидко пошкодити зубну емаль і з часом призвести до появи плям.

Полоскання — взагалі хороша звичка, і не лише після відбілювання чи чистки. Вода допомагає змити бактерії та залишки їжі, які можуть затриматися у ротовій порожнині. Тож його варто зробити частиною повсякденної рутини.

2. Правильно підбирані зубні щітки

Регулярне чищення зубів не тільки важливо для підтримки належної гігієни порожнини рота, але й допомагає продовжити ефект від відбілювання зубів. Звісно, чистити зуби щонайменше двічі на день — це і так обовʼязково для здоровʼя зубів. Але після процедури це прямо вкрай важливо. Якщо ви правильно підібрали зубні щітки, чищення допоможе продовжити ефект від відбілювання. Тому нижче ми докладно поговоримо, як вибрати зубну щітку

3. Правильно підібрані зубні пасти та ополіскувачі

Зубні щітки

Важливо памʼятати, що занадто інтенсивне чищення або використання абразивної зубної пасти може з часом пошкодити вашу емаль. Те саме стосується й ополіскувача з активними інгредієнтами: вони можуть ослабити емаль та зробити її вразливішою. На такій емалі легше зʼявляються плями. Тому рекомендується використовувати мʼяку зубну пасту та мʼякий ополіскувач.

Після відбілювання ви також можете відчути, що чутливість ваших зубів збільшилася. Якщо вона у вас і так підвищена, це може приносити дискомфорт.  Тому використовуйте зубну пасту, призначену для чутливих зубів, або проконсультуйтеся зі своїм стоматологом щодо використання десенсибілізуючого гелю для чутливих зубів.

4. Правильна техніка чищення зубів

З одного боку, нам треба, щоб на зубах не зʼявлялися наліт та пігментація. З іншого, важливо не пошкодити емаль, яка і так вразлива після відбілювання. Тому мають значення не тільки зубні щітки та пасти, а й сама техніка чищення:

  • Чистіть мʼякими круговими рухами, охоплюючи всі ділянки рота, включаючи передню, задню та жувальну поверхні зубів.
  • Очищуйте зуби не менше двох хвилин.
  • Не тисніть надто сильно на зуби та ясна. Як дізнатися, що ви це робите? По вашій старій щітці. Якщо її щетинки стирчать у різні сторони, ймовірно, ви тиснете надто сильно.

5. Використання іригатора

Зубні щітки

Їжа, що залишається між зубами, може утворювати бактеріальний наліт і зубний камінь. Щоб усунути ці залишки, рекомендується використовувати іригатор ротової порожнини. Він набагато ефективніше за зубну нитку видаляє все зайве:

  • Зменшує бактеріальний наліт.
  • Запобігає появі карієсу та зубного каменю.
  • Бореться з плямами на поверхні зубів.
  • Допомагає підтримати зуби білими.
  • Зменшує запалення і кровоточивість ясен.
  • Усуває неприємний запах з рота.
  • Забезпечує неймовірне відчуття чистоти.
  • Допомагає легко очистити стоматологічні конструкції – імплантати, мости, коронки, брекети.

При цьому іригатори дуже прості у використанні та займають мало місця. Це напрочуд практичний девайс для підтримання чистоти та білизни зубів.

Які вибрати зубні щітки для підтримання білизни зубів?

Зубні щітки

Для здоровʼя зубів дуже важливо вибрати зубну щітку, яка буде комфортною та ефективною. Якщо ви відбілюєте зуби або робите чистку у стоматолога, правильною щіткою можна подовжити цей ефект. То якою ж вона має бути?

Електричні зубні щітки чи ручні: що краще для відбілювання зубів?

Однозначно, електрощітка — кращий вибір для видалення пігментації та підтримання чистоти ротової порожнини. Потужний мотор таких девайсів створює швидкі вібрації, які не під силу звичайній ручній щітці. Завдяки цьому електричні зубні щітки набагато ефективніше видаляють зубний наліт, обмежуючи його шкідливий вплив на здоров’я порожнини рота. До того ж електричні моделі особливо корисні для людей з ортодонтичними апаратами, оскільки вони полегшують чищення зубів.

Коливально-обертальні або звукові зубні щітки?

Залежно від технології вібрацій, електричні щітки поділяються на 2 великі родини:

  1. Обертальні або осцилюючі зубні щітки. Вони складаються з невеликої круглої головки. Завдяки своїм обертовим рухам цей тип головок легко очищає важкодоступні для ручної щітки ділянки. Осцилюючо-обертові щітки рухають зуби за годинниковою стрілкою або проти годинникової стрілки. І це відбувається з високою швидкістю — 10 000 коливань за 1 хвилину або 40 000 пульсацій.
  2. Звукові та ультразвукові зубні щітки. У таких моделей головка щітки нагадує насадку для мануальної зубної щітки. А вібрації, які створює її двигун, ще інтенсивніші. Саме ці щітки найкраще усувають зубний наліт та відбілюють емаль. Крім того, звукові електричні щітки зберігають ясна та емаль зубів. Звукова технологія вважається менш агресивною порівняно з традиційними ручними або електричними щітками.

Які насадки вибрати для відбілювання?

Щоб підтримувати належну гігієну, радимо обирати моделі, на які можна встановити кілька різних насадок. Як, наприклад, зубні щітки Oclean, які сумісні з усіма насадками Oclean. Залежно від стану ваших зубів, ви можете підібрати мʼякі, ультрамʼякі або насадки середньої жорсткості насадки для різних завдань:

  • Повсякденне чищення — Oclean Ultra Clean Brush Head.
  • Видалення нальоту, відбілювання та глибоке очищення — Oclean P1C9, Oclean P1C5 або Oclean P1C1.
  • Делікатне чищення чутливих зубів та ясен — Oclean P1S12.
  • Чищення язика — ребристе покриття для чищення язика є на більшості насадок Oclean.

Уникайте жорсткої щетини, яка може подразнювати ясна. Краще вибрати середню жорсткість. Також шукайте щітки з багаторівневою щетиною або щетиною, розташованою під кутом. Саме такий тип щетини має більший ефект, ніж пласка, однорівнева щетина.

Які режими потрібні для відбілювання?

Зубні щітки

Щоб продовжити ефект від професійного чищення чи відбілювання, вибирайте електричні зубні щітки, у яких є спеціальні режими. Наприклад, Oclean X Ultra Set Black: тут ви можете вибрат з-поміж 5 режимів (включаючи ретельне чищення) або істановити індивідуальний режим через застосунок на смартфоні. Або Oclean X Pro Digital з шістьма режимами та індивідуальними налаштуваннями.

Які додаткові функції допоможуть підтримати чистоту та білизну зубів?

З корисних функцій зубних щіток, які можуть продовжити ефект від відбілювання та професійного чищення можна виділити такі:

  • Таймер. Навіть недорогі зубні щітки оснащені 2-хвилинним таймером, наприклад, Oclean Flow.
  • Відстежування зон чищення. Прості моделі дозволяють відстежувати 4 зони ротової порожнини, а найкращі щітки відстежують до 8 зон, показуючи, наскільки ефективно ви почистили ту чи іншу ділянку.
  • Контроль тиску. Ця розумна функція запобігає пошкодженню емалі та ясен. Якщо ви тиснете надто сильно, датчик тиск це зчитує і щітка дає сигнал, що потрібно зменшити тиск.
  • Інтерактивний дисплей. На дисплеї можуть висвічуватися і зони чищення, і підказки щодо тиску чи часу. А найкращі щітки навіть можуть похвалити вас за якісно зроблену роботу, показувати сповіщення про погоду тощо. 

Висновки: правильні зубні щітки + якісні пасти + регулярний догляд — база для здоровʼя зубів

Зубні щітки

Догляд за зубами після відбілювання має вирішальне значення для збереження сяючої усмішки. Для збереження білизни, по-перше, дотримуйтесь «білої дієти»: уникайте темних продуктів і напоїв принаймні протягом 24 годин після процедури. Це стосується кави, чаю, червоного вина, шоколаду, ягід тощо. Натомість віддайте перевагу більш світлим стравам.

По-друге, приділяйте увагу догляду за зубами: правильно використовуйте зубні щітки та іригатори, вибирайте якісні пасти та відбілювачі. Розумні девайси значно полегшують догляд за ротовою порожниною і допомагають продовжити ефект від відбілювання. І звісно, двічі на рік відвідуйте стоматолога, щоб забезпечити здоровʼя зубів і ясен надовго.

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Більше на цю тему

Годинники Garmin

Годинники Garmin для спортсменів: як вибрати найкращу модель

⌚️ Годинники Garmin просто створені для спортсменів! Вони відстежують активність, пульс, сон та інші дані. Дізнайтесь, як вибрати модель...

Роботи-пилососи Dreame

Роботи-пилососи Dreame з функцією автоочищення контейнера

🤖🧹 Менше пилу! Роботи-пилососи Dreame з функцією автоматичного очищення пилозбірника витрушують його без участі людини. Дізнайтесь у статті, як...

Deerma

Техніка Deerma для чистоти вдома: топ-7 бюджетних товарів

Прибирання не повинно бути складним і дорогим! 🌟 Дізнайтеся, як бюджетні пристрої Deerma допоможуть підтримувати чистоту швидко та ефективно...

смарт-ваги Yunmai

Кращі смарт-ваги Yunmai для моніторингу здоров’я та фітнесу

Шукаєте ідеальні ваги для фітнесу? 💪 Смарт-ваги Yunmai допоможуть вам не тільки відстежувати вагу, але й аналізувати ключові показники...

Роботи-пилососи

Dreame проти Cecotec: порівнюємо флагманські роботи-пилососи

🤖🧹 Які роботи-пилососи прибирають краще: Dreame чи Cecotec? 🤔 В яких моделей більше функцій і вигідніша ціна? Дізнайтесь у...