back to top

Для чого потрібний стерилізатор для зубних щіток?

​​🦷 Подбайте про здоров’я своїх зубів! ✨ Дізнайтесь, для чого потрібний стерилізатор для зубних щіток, як він усуває бактерії та забезпечує безпеку вашої усмішки 😁

Ви коли-небудь замислювалися, як почистити зубну щітку? На відміну від інших предметів, які можна дезінфікувати (наприклад, пензликів для макіяжу) щітки чи насадки зазвичай просто чекають на заміну. Але ж через ротову порожнину в організм можуть потрапляти мікроби та бактерії, які викликають серйозні захворювання. Хороша новина в тому, що є спосіб почистити їх між використаннями. Сьогодні з’ясовуємо, для чого потрібний стерилізатор для зубних щіток, як він працює та як ним правильно користуватися.

Зміст

  1. Як влаштований УФ-стерилізатор?
  • Принцип роботи стерилізатора на прикладі Oclean S1
  1. Чи ефективні УФ-санітайзери для зубних щіток?
  2. Стерилізатор для зубних щіток: у чому хитрість?
  3. Що ще зробити для підтримання зубної щітки у чистоті?
  4. Чи потрібно очищувати сам стерилізатор?
  5. Висновки

Як влаштований УФ-стерилізатор?

Це компактна коробочка, яка кріпиться на стіну за допомогою клейової накладки. Тобто, не потрібно свердлити стіну, зоб встановити пристрій. На кріпленні є має один або кілька тримачів для насадок. Насадки при цьому закриті, тож на них не потрапляють бактерії з навколишнього середовища.

Всередині знаходиться генератор ультрафіолетових хвиль, UVC. Він випромінює короткі ультрафіолетові хвилі з високою енергією фотонів. Саме ця енергія знешкоджує структуру ДНК- або РНК-молекул вірусів та бактерій. А ті мікроорганізми, що виживають, мутують. Ці мутації позбавляють бактерії можливості розмножуватися, не залишаючи нових мікробів, які могли б замінити їх, коли вони загинуть. Ця технологія схожа на ті, що використовуються в клінічних і лабораторних умовах, хоча і в набагато менших масштабах.

Деякі стерилізатори живляться від мережі, деякі — від акумулятора. Причому останні більше розповсюджені, адже акумулятор забезпечує багато днів роботи. Подивимось, як це працює на практиці.

Принцип роботи стерилізатора на прикладі Oclean S1

Для чого потрібний стерилізатор для зубних щіток

Компактний стерилізатор зубних щіток Oclean S1 працює від акумулятора і здатний на 20 днів автономної роботи. Заряджається він через USB-A to USB-C. 

Корпус являє собою прямокутник розміром 121 х 56 х 148 мм — він кріпиться на стіну горизонтально. А на прямокутник встановлюється робоча частина, де знаходиться УФ-генератор та розміщуються насадки чи щітки, до 5 штук. 

У пристрою 2 режими роботи:

  • А — він триває 5 хв, вмикається шнурком та використовується, коли ви хочете зробити ретельну стерилізацію.
  • В — триває 2 хвилини та потрібен, щоб провести звичайну профілактичне очищення. Зручно, що його навіть не потрібно вмикати. Пристрій стерилізує насадки раз на 6 годин автоматично і кожна дезінфекція триває по 2 хвилини.

Таким чином один девайс закриває потреби усієї родини, допомагаючи підтримувати щітки у чистому стані. 

Чи ефективні УФ-санітайзери для зубних щіток?

Для чого потрібний стерилізатор для зубних щіток

Численні дослідження, опубліковані в різних стоматологічних ресурсах, продемонстрували, що УФ-санітайзери для зубних щіток працюють досить добре. Наприклад, на сайті National Institutes of Health (Національний інститут охорони здоров’я США), який є одним з найавторитетніших науково-дослідних установ, можна прочитати статтю про ефективність цих пристроїв у порівнянні з популярним хлоргексидином. Вказане дослідження показало, що застосування УФ-променів було більш ефективним порівняно з дезінфекційними розчинами.

Вони дійсно зменшують кількість бактерій та мікроорганізмів на зубній щітці. Однак вони не знищують їх повністю, адже це неможливо та й непотрібно.

Річ у тому, що певні види бактерій завжди живуть у нашому тілі та це є нормою. Дослідники стверджують, що це близько 6 мільярдів бактерій — хороших і поганих. Як і корисні бактерії кишківника, деякі бактерії ротової порожнини приносять організму користь. Насправді в деяких випадках, якщо кількість мікроорганізмів нижча за середню, це може бути ознакою проблем зі здоров’ям.

А з тими мікроорганізмами, що шкідливі для вас, здорова імунна система, як правило, справляється. Але якщо імунітет слабкий, вони можуть спричинити захворювання,  ось найпоширеніші з них:

  • Гінгівіт
  • Пародонтоз.
  • Молочницю.
  • Герпес порожнини рота
  • Ангіна.

Хитрість полягає в тому, щоб підтримувати корисні бактерії ротової порожнини, не даючи шкідливим бактеріям розвиватися. І УФ-дезінфектори дійсно ефективні у цьому. Проте, є нюанси.

Стерилізатор для зубних щіток: у чому хитрість?

Для чого потрібний стерилізатор для зубних щіток

Спочатку поговорімо про різницю між дезінфекцією зубної щітки та її стерилізацією. Треба розуміти, що ці слова у побуті вживають як синоніми, проте це не так. 

Різниця між дезінфекцією та стерилізацією зубної щітки досить проста: стерилізація знищує всі живі організми, а дезінфекція — ні. Дезінфекційний пристрій (санітайзер) насправді не може стерилізувати зубну щітку повністю. Так, виробники якісних дезінфекторів стверджують, що вони знищують 99,99% мікробів на щетинках, але ж частина мікробів може залишитися. 

Дезінфекційні засоби для зубних щіток бувають не тільки ультрафіолетовими. Існує 3 види 3-х цих пристроїв:

  1. Пара і сухе тепло. Вони по черзі обробляють насадку, залишаючи її достатньо сухою, щоб не створювати сприятливого середовища для розмноження бактерій.
  2. Ультрафіолетове світло.
  3. Ультрафіолет + тепло. 

Але саме УФ-дезінфектори найбільш розповсюджені, оскільки вони максимально зручні у використанні.

Що ще зробити для підтримання зубної щітки у чистоті?

Для чого потрібний стерилізатор для зубних щіток

Навіть якщо ви використовуєте УФ-стерилізатор для зубних щіток, є правила гігієни, яких варто дотримуватись, щоб обмежити ризик занести інфекцію до ротової порожнини:

  • Користуйтеся щіткою тільки особисто.
  • Мийте руки перед чищенням зубів (і перед використанням іригатора також), щоб уникнути перенесення бактерій з рук на зубну щітку.
  • Ретельно очищуйте щетинки. Переконайтеся, що ви видалили всі залишки зубної пасти та сміття, де можуть ховатися бактерії. Перед використанням стерилізатора щітку варто промити водопровідною водою, поки вона не стане повністю чистою, і дати їй висохнути на повітрі у вертикальному положенні, де вона не торкається чиєїсь іншої зубної щітки.
  • Правильно зберігайте. Не рекомендується зберігати її в шафі або шухляді. Навіть якщо у щітки є чохол, його треба використовувати лише після повного  висихання щетинок. Бактерії найкраще ростуть у темному, вологому середовищі.
  • Вчасно (1 раз у 3 місяці) замінюйте насадки для зубної щітки. І насадки електрощітки, і мануальна щітка мають термін придатності. В середньому це 3-місяці. Хоча УФ-дезінфектор для зубної щітки може зменшити кількість бактерій, він не може запобігти зношуванню щетинок. Також рекомендується замінювати щітку після будь-якої хвороби, незалежно від того, чи використовувався санітайзер.
  • Якщо ви часто забуваєте купити насадки для електрощітки,  для вас буде зручним купувати кілька штук одночасно. Таким чином, коли прийде час їх міняти, ви вже матимете вдома запас.
  • Використовуйте якісну зубну пасту. Сертифікована паста допомагає усувати шкідливі бактерії, не пошкоджуючи мікрофлору ротової порожнини та місцевий імунітет.

Якщо ви дотримуєтесь правил зберігання та регулярної заміни насадок, ваша ручна чи електрична зубна щітка працюватиме бездоганно, не потребуючи глибокого чищення.

Чи потрібно очищувати сам стерилізатор?

Для чого потрібний стерилізатор для зубних щіток

Звісно, так. Як і щітку або іригатор, та й взагалі усі аксесуари, які знаходяться у вологому середовищі ванної кімнати. Доцільно протерти санітайзер серветкою у спиртовому розчині, слідкуючи, аби волога не потрапила на електроніку.

Висновки

Для чого потрібний стерилізатор для зубних щіток

Для здоров’я зубів та ясен важливо правильно очищувати не тільки ротову порожнину, а й саму щітку. Сучасний спосіб це зробити — ультрафіолетовий стерилізатор для зубних щіток. Він знищує бактерії та віруси за допомогою коротких ультрафіолетових хвиль, непомітних для людини, але ефективних для дезінфекції. 

Стерилізатор не є обманом або неперевіреним продуктом. Просто треба розуміти, що це один з багатьох способів мінімізувати ріст бактерій.Зрештою, мета УФ-дезінфекторів полягає не в тому, щоб позбавити вашу зубну щітку мікроорганізмів, а в тому, щоб запобігти накопиченню бактерій і продовжити термін служби зубної щітки. Тож, якщо є можливість оптимізувати здоров’я порожнини рота, це чудове рішення. І звісно, якщо ви збираєтесь купити стерилізатор для зубних щіток, краще робити це в офіційних представників виробника – wo.ua.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Електросамокат Kaabo Wolf Warrior X Pro + Gold

🛴🚀 Електросамокат Kaabo Wolf Warrior X Pro — спосіб швидко дістатися...

Deerma VX96W: найкращий бездротовий мийник підлоги за свої...

💧 Як помити підлогу швидко та просто? Спробуйте бездротовий мийник підлоги...

Dreame Bot L10s Plus. Робот-пилосос, який справді миє...

🤖 Dreame Bot L10s Plus — робот-пилосос для ідеальної чистоти вдома!...

Бездротовий пилосос Jimmy JV71! Ретельне прибирання без зусиль

🌪️ Jimmy JV71 — недорогий бездротовий пилосос для сухого прибирання! Він...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.