back to top

Чому зуби змінюють колір та як цього уникнути

🦷 Чому зуби темнішають? Причин може бути багато, але є і спосіб вирішення. Дізнайтеся, як уникнути зміни кольору зубів і зберегти їх білими та здоровими! 😁🌟

Ви помітили, що зуби змінюють відтінок? Вони виглядають не такими яскравими або світлими, якими були від природи? Темнішають, змінюють колір з білого на різні кольори, вкриваються білими чи темними плямами? Це може відбуватися з багатьох причин, включаючи ваш спосіб життя, недостатню гігієну зубів і захворювання. У цій статті поговоримо про найпоширеніші причини зміни кольору, як це виправити та попередити. А також з’ясуємо, чому вам потрібна якісна електрощітка для підтримання здорової усмішки.

Зміст

  1. Чому зуби змінюють колір та темнішають: 10 основних причин
  2. Що робити, коли зуби потемнішали
  • Дотримання щоденної гігієни
  • Чищення електричною зубною щіткою
    • Чому електрощітка Oclean ідеальна для видалення пігментації
  • Використання відбілювальних засобів 
  • Професійне відбілювання у стоматолога
  1. Як зберегти зуби білими? Поговоримо про профілактику пожовтіння
  • Обережне вживання продуктів, що забарвлюють емаль
  • Відмова від тютюну
  • Регулярний огляд у стоматолога
  1. Висновки

Чому зуби змінюють колір та темнішають: 10 основних причин

Чому зуби темнішають

Наш організм унікальний, і причини зміни відтінку зубів також. Це може бути одна або кілька проблем одночасно:

  1. Куріння або жування тютюну. Він не тільки збільшує ризик розвитку захворювань ясен, але й може призвести до пожовтіння зубів.
  2. Дієта. Яскраві та темні продукти, такі як вино, кава, чай, а також певні фрукти та овочі (наприклад, буряк, помідори, чорниця, малина) можуть забарвлювати зуби.
  3. Недостатня або неправильна гігієна зубів. Відсутність щоденного чищення зубів зубною щіткою та іригатором або недостатньо ретельне чищення є основним фактором, що сприяє зміні кольору зубів. Але і занадто ретельний догляд може спричинити проблеми. Наприклад, ополіскувачі для порожнини рота, що містять хлоргексидин або хлорид цетилпіридинію, також можуть забарвлювати зуби. 
  4. Захворювання. Певні захворювання можуть впливати на колір зубів, наприклад, захворювання печінки, дефіцит кальцію, харчові розлади та целіакія.
  5. Приймання ліків. Деякі ліки, такі як антибіотики тетрациклін і доксициклін, антигістамінні препарати, ліки проти високого кров’яного тиску та антипсихотичні препарати, спричиняють зміну кольору зубів.
  6. Старіння. З віком зубна емаль стає тоншою, відкриваючи дентин, що знаходиться під нею, який також жовтіє з віком. Це природний процес і якщо він не посилюється вживанням тютюну чи іншими факторами, у цьому випадку потемніння не таке сильне.
  7. Генетика. У деяких людей емаль від природи яскравіша або щільніша, ніж в інших.
  8. Травми. Наприклад, пошкодження від падіння може порушити формування емалі у маленьких дітей, чиї зуби все ще розвиваються. Та й у дорослих серйозна травма також може спричинити зміну кольору.
  9. Флюороз — надмірне вживання фтору. Причиною може бути надлишок фтору в навколишньому середовищі, наприклад природний високий рівень його у воді. Або ж надмірне вживання — фторвмісні смужки, ополіскувачі, зубні пасти та біодобавки, що приймаються всередину.
  10.  Попередні стоматологічні процедури. Деякі матеріали, що використовуються в стоматології, особливо ті, що містять сульфід срібла, можуть забарвлювати зуби в сіро-чорний колір.

Що робити, коли зуби темнішають

Чому зуби темнішають

Хороша новина у тому, що найчастіше з цієї ситуації є вихід. Якщо, звісно, мова не йде про серйозні захворювання або генетику. Існує кілька способів виправити тьмяну посмішку. 

Дотримання щоденної гігієни

Щодня чистити зуби щіткою та використувати іригатор для очищення міжзубних проміжків — це сучасний стандарт догляду. За потреби можна ще використовувати ополіскувачі, вони пом’якшують наліт та запобігають розвитку бактерій. 

Чищення електричною зубною щіткою

Чому зуби темнішають

Електрична зубна щітка придатна не лише для видалення зубного нальоту. Доведено, що завдяки високій швидкості вібрацій вона ефективніше за звичайні видаляє плями та пігментацію з емалі. В результаті усмішка виглядає білішою та яскравішою, а ви можете зекономити на професійному відбілюванні. Але тут важливо правильно вибрати електрощітку. З одного боку, вона має добре відбілювати, з іншого — не пошкоджувати ясна та емаль. Тому при виборі звертайте увагу на такі особливості:

  • По-перше, обов’язково обирайте насадку з м’якими щетинками або середньої м’якості. Жорстка щетина може пошкодити зубну емаль.
  • По-друге, використовуйте м’який тиск під час чищення. Занадто сильне чищення також може пошкодити емаль.
  • Нарешті, зосередьтеся саме на ділянках, де є найсильніші плями.

Чому електрощітка Oclean ідеальна для видалення пігментації

Яскравий приклад дійсно якісного девайса — звукові електрощітки Oclean. По-перше, у них круті насадки з якісної щетини DuPont: у них особлива поверхня, яка не пошкоджує зуби, та різна висота, завдяки якій щітка проникає у найвіддаленіші ділянки. До того ж завжди можна купити насадки для електрощітки, які підходять саме вам. Міняти їх рекомендується раз на 2-3 місяці.

По-друге, у всіх лінійках є режим дбайливого відбілювання, навіть у найбюджетніших. Тобто розумна щітка поступово, крок за кроком знімає пігментацію та полірує поверхню зубів.

Наприклад, недорога електрощітка Oclean Flow Sonic Electric Toothbrush має 5 режимів. А у топових моделях ви взагалі можете самостійно налаштувати відбілювання, вибравши ексклюзивний або індивідуальний режими: наприклад, як в Oclean X Pro Digital Electric або Oclean Endurance Electric Toothbrush (до речі, в останньої моделі є унікальна функція інтерорального масажу на основі технології кісткової провідності).

По-третє, ці щітки контролюють, як ви чистите. Завдяки будованим гіроскопам, вони визначають положення насадки та дають підказки, коли ви пропустили певну зону. А ще, в залежності від моделі, вони можуть відстежувати тиск під час чищення, зберігати статистику у додатку, показувати погоду та час, а також мотивувати вас на кращий догляд. У нашому блозі ми регулярно розповідаємо про ці неймовірні девайси, тож слідкуйте за оновленнями, аби дізнатися про них більше.

Чому зуби темнішають

Використання відбілювальних засобів 

Це варто робити лише за призначенням лікаря. Хоча зубні пасти, смужки, капи та гелі можна придбати без рецепта, з ними треба бути обережними. Вони можуть зробити ваші зуби занадто чутливими. Зазвичай цей побічний ефект зазвичай зникає після закінчення періоду відбілювання, але знову таки  краще порадитись зі стоматологом.

Професійне відбілювання у стоматолога

Деякі зміни кольору зубів є настільки сильними, що приховати їх може тільки лікар. Спеціаліст накладає захисний гель або гумову пластинку на ясна, а потім наносить відбілювальний засіб на зуби. Також можна виготовити індивідуальну капу, щоб використовувати вдома з відбілювальним гелем. Все це може зайняти один або кілька візитів. 

У найскладніших випадках, використовують і інші способи скоригувати проблему:

  • Бондинг. Спеціаліст прикріплює матеріал до пофарбованих ділянок ваших зубів, щоб змінити їх колір (а іноді і форму).
  • Вініри. Лікар накладає тонку оболонку з матеріалу на всю передню частину зуба, щоб змінити колір або форму.

Такі процедури допомагають вирішити проблему, коли звичайними способами вже не впоратись. Але якщо ваші зуби відносно здорові, найкраще рішення — це запобігти потемнінню профілактикою.

Як зберегти зуби білими? Поговоримо про профілактику пожовтіння

Про регулярний догляд ми вже поговорили: не дозволяти нальоту накопичуватися на зубах — найважливіше. І найбільш ефективно у цьому напрямку працюють електричні зубні щітки. Що ще можна зробити, щоб не допустити пожовтіння у майбутньому?

Обережне вживання продуктів, що забарвлюють емаль

Чому зуби темнішають

Ми вже виявили, що темні та яскраві продукти або напої можуть залишати сліди на емалі. Якщо причина пожовтіння криється у вашому раціоні, доведеться скоротити вживання газованих та фарбувальних напоїв, або хоча б їх вплив на емаль — спробуйте пити через соломинку. Якщо ви не можете відмовитися від чашки кави вранці, обов’язково добре прополощіть рота після. Продукти, на які слід звернути увагу у нашому випадку:

  1. Кава або чай.
  2. Газована вода.
  3. Червоне та біле вино.
  4. Виноградний, журавлинний або інший темний сік.
  5. Чорниця.
  6. Буряк.
  7. Соєвий соус.
  8. Томатний соус.

Відмова від тютюну

Якщо ви палите, то найкращим рішенням для того, щоб зберегти усмішку, буде відмова від куріння.

Регулярний огляд у стоматолога

Чому зуби темнішають

І звісно, профілактичні огляди у стоматолога кожні 6 місяців мають стати звичкою. Особливо, якщо у вас чутливі зуби та ясна, або є  системні захворювання організму. 

Висновки

Існує багато причин, чому зубна емаль темнішає. Іноді їх складно подолати, особливо, якщо мова йде про генетичну схильність до пігментації або травми. Але якщо справа у неправильному догляді, приймання ліків або ваших звичках, ситуацію можна виправити.

Чому зуби темнішають

І найпростіший спосіб це зробити — уникнення ваших подразників та використання Електричних зубних щіток Oclean. Вони можуть не лише допомогти зробити ваші зуби яскравішими та білішими, а й поступово зменшити чутливість ясен та покращити стан ротової порожнини.

Залишити відгук

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Більше на цю тему

JBL Tour Pro 3

JBL Tour Pro 3: топовий звук та інновації в...

🎹Ідеальний звук в бездротових навушниках? 🎧 Можливо з JBL Tour Pro 3! WO.UA розповість, які ще фішки має новинка...

Годинники Garmin

Годинники Garmin для спортсменів: як вибрати найкращу модель

⌚️ Годинники Garmin просто створені для спортсменів! Вони відстежують активність, пульс, сон та інші дані. Дізнайтесь, як вибрати модель...

Роботи-пилососи Dreame

Роботи-пилососи Dreame з функцією автоочищення контейнера

🤖🧹 Менше пилу! Роботи-пилососи Dreame з функцією автоматичного очищення пилозбірника витрушують його без участі людини. Дізнайтесь у статті, як...

Deerma

Техніка Deerma для чистоти вдома: топ-7 бюджетних товарів

Прибирання не повинно бути складним і дорогим! 🌟 Дізнайтеся, як бюджетні пристрої Deerma допоможуть підтримувати чистоту швидко та ефективно...

смарт-ваги Yunmai

Кращі смарт-ваги Yunmai для моніторингу здоров’я та фітнесу

Шукаєте ідеальні ваги для фітнесу? 💪 Смарт-ваги Yunmai допоможуть вам не тільки відстежувати вагу, але й аналізувати ключові показники...