back to top

Чому пилосос неприємно пахне? 8 причин запаху та як їх виправити

🌀 Ви помітили, що ваш пилосос неприємно пахне чи навіть смердить? 🧹🌪 Саме час подбати про його очищення! Читайте про причини запаху та як їх уникнути

Який пилосос ви використовуєте? Акумуляторний, дротовий чи може робот-пилосос? Незалежно від моделі, будь-який з цих девайсів може почати неприємно пахнути, особливо, якщо ви прибираєте часто. Що ж робити? Причин, чому пахне пилосос, може бути чимало. Та всі вони легко вирішуються. Як саме — зʼясовуємо у статті.

Пилосос

Зміст

  1. Чому смердить пилосос?
  • 1. Переповнений пилозбірник
  • 2. Шерсть домашніх тварин
  • 3. Накопичення вологи
  • 4. Поява цвілі
  • 5. Пилосос та органічне сміття
  • 6. Забитий фільтр
  • 7. Зношений кабель пилососа
  • 8. Перегрів двигуна
  1. Що робити, якщо пилосос пахне? 
  • Витрусіть мішок або контейнер для збору пилу
  • Почистіть пилосос
  • Почистіть шланг та насадки
  • Відремонтуйте або замініть пошкоджені компоненти
  • Дезодоруйте елементи пристрою
  1. Як уникнути неприємного запаху з пилососа?
  2. Висновки

Чому смердить пилосос?

Пил і бруд, які ми прибираємо, складаються з відмерлої шкіри, пилку, волокон паперу, частинок їжі, бактерій і продуктів життєдіяльності пилових кліщів. Такий собі набір, правда?  Тож цілком логічно, що зібране сміття матиме дещо відштовхуючий запах. Але концентруватися він може у різних місцях та з різних причин.

1. Переповнений пилозбірник

Пилосос

Найочевидніша причина неприємного запаху пилотяга — переповнений мішок, аквафільтр або контейнер для збору сміття. Коли пилосос заповнений або майже заповнений, зібране сміття може почати видавати затхлий запах. Сила запаху залежить від того, що саме було зібрано пилососом, і від того, скільки часу сміття пролежало у мішку або контейнері без очищення.

До речі, пилососи з циклоном, оснащені, пластиковим контейнером, найменше збирають запахи, навіть якщо ви витрушуєте пилозбірник не кожного разу. А от моделі з аквафільтром можуть почати пахнути вже через декілька годин після завершення прибирання, адже вода — ідеальне середовище для розвитку бактерій.

2. Шерсть домашніх тварин

Пилосос

Точніше, шерсть, і все, що на ній зібралося — пісок після прогулянки, омертвіла шкіра та піт тощо. До того ж шерсть протягом дня падає на підлогу, сходи та меблі, де теж може набрати запахів. Особливо це стосується мокрої шерсті домашніх тварин, оскільки волога змішується з цим сміттям, створюючи сильний затхлий запах, який може залишатися навіть після заміни мішка. Це ще одна причина вибирати пилосос з контейнером замість мішкового.

3. Накопичення вологи

Пилосос

Більшість пилотягів не призначені для всмоктування води, інших рідин, або збирання мокрих предметів. Тому, коли вода потрапляє всередину, вона може спричинити неприємний запах від приладу. Волога всередині мішка для збору пилу або контейнера змішується з пилом, волоссям, брудом та іншим сміттям, створюючи сильний затхлий запах.

Навіть пилососи, призначені для сухого та вологого прибирання, можуть мати неприємний запах, якщо контейнер для збору сміття регулярно не чистити та не дезодорувати.

4. Поява цвілі

Пилосос

Якщо ви регулярно витрушуєте та чистите пилосос, скоріше за все, пліснява йому не страшна. Однак іноді навіть частково заповнений сумішшю побутового сміття, пилозбірник стає ідеальним середовищем для росту цвілі. Це особливо актуально, якщо у всередину потрапила волога, наприклад, якщо ви пилососили вологий килим або використовував пилосос з функцією вологого прибирання, щоб всмоктати розлиту рідину. Так-так, ще раз наголошую: якщо пилотяг призначений для вологого прибирання, але не призначений для всмоктування рідин, цього категорично не можна робити.

У міру того, як пліснява росте і поширюється, запах посилюється до такої міри, що він продовжує залишатися навіть після заміни мішка або промивання контейнера для збору сміття. Врешті-решт це навіть може вивести девайс з ладу.

5. Пилосос та органічне сміття

Пилосос

Якщо ви використовуєте пилосмок для збору органічного сміття, наприклад, чіпсів або крихт, воно поступово гниє і розкладається всередині пилососа, якщо його регулярно не спорожняти. Коли це відбувається, зʼявляється неприємний запах, спричинений гниттям або розкладанням органічного сміття, яке може прилипати до пилозбірника та викликати неприємний запах у всьому приладі.

6. Забитий фільтр

Пилосос

Забруднені фільтри — одна з найрозповсюдженіших причин поганого запаху з пилососу. Фільтри призначені для уловлювання дрібних частинок пилу, які в іншому випадку можуть вийти з пилососа.

Якщо у вашому девайсі встановлено сітчастий металевий фільтр, його легко помити. А от HEPA-фільтри для пилососа та вугільні мають певний термін використання. Коли він закінчується, фільтр може бути перевантажений до точки засмічення. Коли це відбувається, запах пилу, бруду, волосся та іншого сміття може почати посилюватися, поки ви не відчуєте неприємного запаху.

Фільтр для пилососа, перевантажений пилом, також може стати середовищем для розмноження бактерій і цвілі. А вони вже призводять до появи затхлого запаху. З часом запах може посилюватися, що ускладнює використання девайса.

7. Зношений кабель пилососа

Пилосос

У деяких ситуаціях пилотяг може почати погано пахнути через механічні проблеми з пристроєм, а не через рідкісне, надто часте або неефективне прибирання. Якщо у вас дротовий пилосос, саме кабель є однією з перших частин девайса, яку слід перевірити. Якщо кабель зношений, перетирається або пошкоджений іншим чином, існує ймовірність, що він може створювати запах горілого під час прибирання. Це одна з причин, чому я більше люблю бездротові пилососи.

Якщо шнур нагрівається під час роботи, це може означати, що він плавиться зсередини. Тож коли ви це відчуваєте, негайно вимкніть пристрій. Крім того, запах може йти з електричної розетки, до якої підключено кабель. У цьому випадку переключіться на іншу розетку і зверніться до електрика, щоб він перевірив проблему. До речі, ця порада стосується і всіх інших електроприладів.

8. Перегрів двигуна

Пилосос

Двигун відповідає за приведення в рух рухомих частин пристрою і забезпечує потужність всмоктування. Якщо приводний ремінь заклинило або фільтр засмітився, двигун може збільшити потужність до такої міри, що почне перегріватися, створюючи сильний запах горілого, який буде залишатися в повітрі та корпусі. Рекомендується перевірити пилосос, щоб знайти джерело проблеми, перш ніж використовувати його знову. В іншому випадку існує ризик, що двигун може повністю перегоріти і потребуватиме заміни.

Що робити, якщо пилосос пахне? 

Знаючи конкретно, чому смердить пилосос, ви зможете легко вирішити цю проблему.

Витрусіть мішок або контейнер для збору пилу

Пилосос

Спорожніть пластиковий контейнер або замініть мішок для збору пилу. Просто відʼєднайте контейнер для збору пилу від пилососа і викиньте його вміст у найближчий смітник. Якщо пилосос оснащений мішком для збору пилу, все трохи складніше, доведеться контактувати зі сміттям. Вийміть його та замініть новим мішком, щоб позбутися запахів.

Навіть якщо у вас крутий робот-пилосос із системою самообслуговування, який сам витрушує сміття та миє насадки, все одно треба регулярно перевіряти, чи не зʼявилося чогось зайвого у пилозбірника. Особливо це стосується девайсів із функцією вологого прибирання.

Почистіть пилосос

Пилосос

Якщо запах не зникає навіть після спорожнення або заміни мішка для збору пилу, вам потрібно почистити пилотяг. Це охоплює не лише очищення пилозбірника, а й протирання зовнішньої поверхні корпуса та сушіння кожного компонента перед тим, як зібрати все до купи. Якщо компоненти не просушити належним чином, затримана волога може призвести до утворення плісняви.

Почистіть шланг та насадки

Пилосос

Центральна трубка, шланг, подовжувач шланга, щітки та інші компоненти можуть вкриватися пилом, брудом і жиром, через що пилосос може неприємно пахнути. Цвіль і пліснява можуть легко поширюватися через насадки та шланги, створюючи сильний, затхлий запах. Вимивши деталі дезодоруючим розчином і давши їм висохнути, ви зможете усунути неприємні запахи. Шланг рекомендуємо сушити у вертикальному положенні, задля нормальної циркуляції повітря у деталях.

Відремонтуйте або замініть пошкоджені компоненти

Пилосос

Запах горілого не є нормальним для пилотяга, тому, якщо ви підозрюєте, що є проблема з будь-яким з компонентів, перевірте його та зробіть необхідний ремонт. Залежно від ступеня пошкодження, можливо, вам доведеться замінити окремі частини пилосмока у сервісному центрі або придбати абсолютно новий девайс.

Дезодоруйте елементи пристрою

Дезодорація — досить ефективний спосіб усунути неприємні  запахи у пилососі . Це можна зробити кількома різними способами. Якщо у вас мішковий пилосос, ви можете опустити в мішок для збору пилу аркуш паперу або обробити шматок паперового рушника кількома краплями ефірної олії, а потім покласти його в мішок для збору пилу, щоб зменшити неприємні запахи.

Акумуляторний пилосос очищується ще простіше. Якщо у вас модель із пластиковим контейнером, ви також можете спробувати нанести дезодоруючий спрей на внутрішню частину пилозбірника або обробити пилосос сумішшю води та оцту, щоб знищити бактерії, що викликають неприємний запах. Так само це можна зробити за допомогою харчової соди, розведеної у воді, або ж спробувати спеціальний спрей-концентрат для пилососа, який спеціально розроблений для усунення неприємних запахів.

Спорожніть та почистіть контейнер для збору пилу, а потім обробіть контейнер. Ви також можете спробувати залишити ароматизований паперовий рушник або ароматизовану серветку в контейнері для збору пилу.

Як уникнути неприємного запаху з пилососа?

Пилосос

Тут є два нюанси. По-перше, ви можете одразу купити пилосос, який легко обслуговувати. Мова йде про систему збору пилу. З точки зору появи неприємного запаху, пилотяги з аквафільтром або мішком досить непрактичні. Натомість пилосос із циклонною системою збору пилу є найбільш зручним: витрушуєш контейнер, миєш його, періодично замінюєш фільтр — і порядок.

По-друге, необхідно регулярно чистити пристрій. І не тільки контейнер, а й насадки, трубку, сам корпус. Навіть якщо у вас модель, яка автоматично пере та сушить насадки, витрушує сміття тощо, за нею треба доглядати. Але це нескладно, адже в інструкції з експлуатації докладно пояснюється, як часто це робити.

Висновки

Пилосос

Чи нормально, що пилосос пахне? Так, адже ми збираємо ними пил, бруд, шерсть домашніх тварин, волосся та інше сміття. З огляду на це, нерідко девайс має певний затхлий запах. Але його можна усунути. Регулярно витрушуйте пилозбірник, замінюйте фільтр, очищуйте компоненти та додаткові аксесуари — і ваш пилосос прослужать довго. А чистота самого девайса додасть задоволення не лише від результату, а й від процесу прибирання.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Як вибрати тример для бороди та волосся? Чекліст...

🔍🧔🏻 Як вибрати тример для бороди та волосся? 🤔 👀 Читайте...

Найкращі відпарювачі для одягу! Топ 10 моделей від...

👔💨 Які відпарювачі для одягу найкращі? Як вибрати відпарювач, який підійде...

Страшне кіно для менталочки: найкращі фільми жахів для...

🎬👻 Хочете зануритися у світ адреналіну? 💀 Читайте у статті, як...

Найкращий робот-пилосос за свої гроші! Огляд на Dreame...

🤖🧹 Чистота вдома — це просто! ✨ Читайте огляд на найефективніший...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.