back to top

Чому печуть ясна після ополіскування та як це виправити 

🦷🔥Пече у роті після ополіскування та чищення? Можливо, вам варто дещо змінити у догляді за зубами 👄Дізнайтесь у цій статті, чому печуть ясна після ополіскування та як цього уникнути 🤔 🔍

Багато хто з нас використовує ополіскувачі для зубів та ясен. Вони дезінфікують, освіжають подих і допомагають підтримувати здоровʼя ротової порожнини. Але іноді із ними можуть виникати проблеми: печіння, подразнення та навіть невеликі виразки. Чому печуть ясна після ополіскування та чим замінити розчин для полоскання рота, поговоримо у цій статті.

Зміст

  1. Які бувають ополіскувачі для рота?
  • Косметичні ополіскувачі
  • Лікувальні ополіскувачі
  1. Чому печуть ясна після ополіскування?
  • Реакція на активні речовини у складі засобу
    • Спирт
    • Ментол 
  • Чому печуть ясна після ополіскування: занадто часте використання розчину
  • Наявні захворювання ротової порожнини
  1. Як уникнути подразнення ясен через ополіскувач?
  2. Висновки

Які бувають ополіскувачі для рота?

Чому печуть ясна після ополіскування та як це виправити

Косметичні ополіскувачі

Такі засоби можуть усунути неприємний запах з рота і залишити після себе приємний смак. Вони допомагають видалити залишки їжі, що застрягли в зубах, а це допомагає знизити ризик розвитку карієсу. Але вони не мають жодної доглядової функції, окрім естетичної користі. Якщо засіб не вбиває бактерії, що викликають неприємний запах з рота, то його користь можна назвати виключно косметичною.

Лікувальні ополіскувачі

Це вже серйозніші та зазвичай дорожчі засоби, які містять активні інгредієнти. Вони можуть допомогти зменшити або контролювати зубний наліт, гінгівіт, неприємний запах з рота та запобігти карієсу. Залежно від їхньої спрямованості, вони можуть називатися антисептиками, засобами проти нальоту, гінгівіту або карієсу. Залежно від складу, можна знайти два види лікувальних розчинів:

  1. Продаються без рецепта. Їх більшість і призначені вони для боротьби із зубним нальотом та карієсом.
  2. Відпускаються тільки за рецептом. Деякі фторовмісні ополіскувачі або антибактеріальні засоби, можна купити лише за призначенням лікаря.

І косметичні, і лікувальні розчини для полоскання можуть викликати печіння чи подразнення. У чому ж справа?

Чому печуть ясна після ополіскування?

Чому печуть ясна після ополіскування та як це виправити

Деякі бренди ополіскувачів для порожнини рота коментують, що відчуття печіння означає, що їхній продукт вбиває мікроби, але це неправда. Якщо є дискомфорт, то є і проблема виникнення запалень.

А причин може бути декілька. І викликати проблему з яснами здатна як одна з них, так і всі разом.

Реакція на активні речовини у складі засобу

Спирт

Наявність спирту у складі — досить розповсюджена проблема. Деякі ополіскувачі для порожнини рота містять високий рівень спирту: від 18% до 26%. Він добре справляється з видаленням зубного нальоту. Але, якщо ясна чутливі, саме він може подразнювати слизову оболонку рота, пересушувати її та викликати відчуття печіння в щоках, зубах і яснах. Наприклад, при  гінгівіті спирт здатний викликати додатковий біль у роті.

Ментол

Він міститься у зубній пасті, жуйках і, звісно ж, ополіскувачах для рота. Його отримують у вигляді олії переважно з мʼяти перцевої. Це надає йому сильного мʼятного смаку, який викликає відчуття холоду та поколювання.

Ментол використовується в стоматологічних засобах, оскільки він є антимікробною речовиною, тобто вбиває бактерії та зупиняє їхній ріст. Проте ополіскувачі з високим вмістом ментолу, швидше за все, печуть найбільше.

Чому печуть ясна після ополіскування: занадто часте використання розчину

Чому печуть ясна після ополіскування та як це виправити

Печіння також може виникати не через склад, а через кількість процедур. Постійне полоскання викликає подразнення тканин ротової порожнини та навіть може призвести до появи виразок.

Наявні захворювання ротової порожнини

Ясна можуть почати пекти або боліти, якщо у людини вже є виразки, застуда, гінгівіт, зубний наліт або сліди від занадто жорсткої чистки щіткою або зубною ниткою. Якщо у вас чутливі зуби, ополіскувач для порожнини рота може викликати подразнення певних ділянок рота, як і гаряча, холодна або солодка їжа.

Як уникнути подразнення ясен через ополіскувач?

Чому печуть ясна після ополіскування та як це виправити

Зубний наліт та залишки їжі можна видалити й без використання активних речовин. Правильно підібрана паста, сучасна електрощітка та іригатор — ось сучасний формат догляду за зубами та яснами. Якщо вони у вас у хорошому стані, ви можете вибрати потрібні девайси самостійно. Лікарі найчастіше радять електричні зубні щітки, я у яких є мінімум 2-3 режими потужності: так ви зможете підлаштувати чищення під свій стан. Зазвичай навіть недорога електрощітка працює у кількох режимах. 

Що стосується ігригатора, то це хороша заміна і ополіскувачу, і зубній нитці. Він мʼяко та безпечно видаляє залишки їжі з важкодоступних куточків за допомогою струменя води, який змішується з повітрям. Найкраще вибирати імпульсний іригатор: вони вважаються ефективнішими та зручнішими у використанні, ніж моделі із постійною подачею води.

Якщо ж ви відчуваєте побічну реакцію на ополіскувач для рота, припиніть його використання і негайно зверніться до стоматолога. Чітко розуміючи проблему, лікар допоможе підібрати пристрої та засоби, які підійдуть саме вам. Можливо, це дійсно буде іригатор, а можливо, доведеться лікувати запалення відварами трав чи лікарськими препаратами.

Висновки

Правильно підібраний ополіскувач для рота допомагає видалити залишки їжі, дезінфікувати ротову порожнину та зменшити ризик захворювань. Це може бути як лікувальний, так і профілактичний засіб. Але якщо ополіскувач вам не підходить, він викликає прямо протилежний результат. 

Чому печуть ясна після ополіскування? Найпоширеніші проблеми — це чутливість до одного або декількох складових, а також занадто часте використання засобу. Через це у чутливих людей може виникати додатковий біль, зʼявлятися виразки на слизовій оболонці,  розвиватися гінгівіт. Часто це ще супроводжується неприємним запахом з рота.

Спиртовий ополіскувач, наприклад, погіршує стан, якщо у людини вже є запалення або виразки. Ментол у складі теж подразнює рани, а висушувальні властивості спирту затримують процес загоєння.

Як можна розвʼязати проблему з подразненням від ополіскувача? Регулярним та дбайливим доглядом за допомогою електрощітки та іригатора. Ці сучасні девайси ретельно, але ніжно видаляють все зайве, при цьому не пошкоджуючи ясна. А з часом навіть дають накопичувальний ефект, адже чистота і регулярний масаж ясен робить їх здоровішими.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Топ 10 фільмів-катастроф. Найкращі фільми-катастрофи

🎬 Занурюйся у світ пригод з нашим топ 10 фільмів-катастроф. Напруга...

Dreame Z10 Station. Акумуляторний пилосос із самообслуговуванням

🧹 Dreame Z10 Station — це новий акумуляторний пилосос із функцією...

Як вибрати іригатор? Користь та переваги використання іригатора

✨ Іригатор — зручний девайс для догляду за зубами та яснами....

Пишна пінка за лічені секунди! Автономний спінювач для...

☕️🥛 Любите каву з пінкою? Тоді вам потрібен спінювач для молока....

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.