back to top

Чи потрібно чистити зуби після кожного прийому їжі? Не поспішайте!

🦷 Ретельне чищення зубів після їжі важливе, але не завжди необхідне. Зберегти емаль — ось головне завдання. Тож почекайте, перш ніж чистити зуби після кожного прийому їжі ⏳ Чи потрібно чистити зуби після кожного прийому їжі?

Ми всі чули, що треба чистити зуби після їжі. Але чи знаєте ви, що в деяких випадках краще відкласти чищення на деякий час? Або й взагалі скористатися іригатором замість традиційної щітки? Чому стоматологи не рекомендують чистити зуби після кожного прийому їжі та як робити це правильно, дізнавайтесь у цій статті.

Зміст

  1. Коли краще почекати перш ніж чистити зуби?
  2. Скільки чекати до і після їжі?
  3. Як часто можна чистити зуби щіткою?
  4. Що ж робити, якщо не можна чистити зуби після кожного прийому їжі?
  • Робіть полоскання
  • Використовуйте іригатор
    • Для чого потрібен іригатор?
  • Користуйтеся жувальною гумкою
  1. Як зберегти емаль, коли ви чистите зуби?
  • Підбирайте м’які або середньої жорсткості щетинки
  • Слідкуйте за тиском
  • Тримайте правильний кут нахилу
  • За можливості переходьте на електрощітку
  1. Висновки

Коли краще почекати, перш ніж чистити зуби?

Стоматологи рекомендують почекати з чищенням зубів після вживання чогось кислого: фруктів, соку, газованої води, вина або кислих цукерок. Річ у тому, що у ротовій порожнині підтримується певний pH-баланс. Коли цей баланс зміщується від лужного до кислотного, починається шкідливий процес — демінералізація. Перш за все, він негативно впливає на емаль.

Емаль — це зовнішній шар зубів, тверда мінеральна оболонка, ніби щит. Вона міцніша за кістки, але кислота — її слабке місце:

  1. Коли кислоти потрапляють у ротову порожнину, вони послаблюють емаль. Утворюються пори та тріщини, в які потрапляють шкідливі бактерії.
  2. Якщо почати чистити одразу після вживання чогось кислого, компоненти зубної пасти починають вступати у реакцію із залишком кислоти. 
  3. Через цей хімічний вплив емаль стає вразливішою і до механічних пошкоджень, навіть до щетинок щітки.

Саме тому перед та після вживання кислих продуктів та напоїв варто почекати. Те саме стосується паління одразу після чищення.

Скільки чекати до і після їжі?

Чи потрібно чистити зуби після кожного прийому їжі

Ви можете чистити зуби після їжі, але краще почекати деякий час, поки найбільший захисник вашої емалі виконає свою роботу. Це ваша слина. Вона змиває кислоти, які пошкоджують емаль, і нейтралізує деякі — бактерії, щоб вони не могли завдати шкоди. Слина також вступає в хімічну реакцію з фтором, що міститься у зубній пасті, яка дозволяє йому всмоктуватися в емаль і краще захищати зуби. 

Слина досягає максимального рівня хімічної реакції приблизно за пів години, тому зачекайте близько 30 хвилин перед чищенням або більше. Саме стільки потрібно часу, щоб емаль ремінералізувалася та відновилася. 

Аналогічно, зачекайте пів години ПІСЛЯ чищення зубів перед їжею, щоб слина і фтор встигли забезпечити максимальний захист зубів.

Як часто можна чистити зуби щіткою?

Стоматологи рекомендують робити це не частіше двох разів на день — вранці після пробудження та ввечері перед сном. Саме тоді на зубах накопичується максимум бактерій, які псують емаль та призводять до захворювань ясен на кшталт гінгівіту.

Щоб якісно видалити зайве, треба чистити  не менше 2-х хвилин. Умовно ділимо ротову порожнину на чотири частини та приділяємо по 50 хвилин кожній. У випадку з розумною електрощіткою вона ще й підкаже, де треба прочистити додатково.

Що ж робити, якщо не можна чистити зуби після кожного прийому їжі?

Чи потрібно чистити зуби після кожного прийому їжі

Робіть полоскання

Якщо ви хочете допомогти емалі відновитися швидше, після того, як ви з’їли або випили щось кисле, варто прополоскати рот або випити води. Як і слина, вона змиває бактерії та кислоти з зубів до того, як вони встигнуть вступити в реакцію з емаллю.

Вода також змиває залишки їжі у міжзубних проміжках та навколо брекетів, вимиваючи частинки їжі, про наявність яких ви навіть не здогадуєтесь. Все це зменшує кількість нальоту, який накопичується на зубах. Крім того, більшість водопровідної води фторується, тобто фтор дає емалі додатковий захист. 

Таким чином, вода запускає процес ремінералізації емалі та дозволяє зубам швидше відновитися. Тому, якщо ви хочете захистити зуби після кислої їжі, випийте склянку води.

Чи потрібно чистити зуби після кожного прийому їжі

Використовуйте іригатор

Іригатор дає не гірший ефект очищення, ніж щітка. Так, він не відбілить зуби. Але очистити та зробити масаж ясен йому точно під силу. У багатьох будинках цей девайс для гігієни порожнини рота вже давно зайняв своє місце поруч із зубною щіткою.

Іригатор для порожнини рота зрошує ротову порожнину спрямованим струменем води, змішаним з повітрям.  Вода подається в ротову під тиском, масажує ясна, покращує кровообіг, очищає міжзубні проміжки та пародонтальні кишені від нальоту та залишків їжі. Пристрій складається з основної частини (в ній розміщується насос), резервуара для води та змінних насадок. 

Чи потрібно чистити зуби після кожного прийому їжі

Для чого потрібен іригатор?

Іригатор простий у використанні, але здатний вирішити багато питань для поліпшення здоров’я, профілактики та лікування захворювань:

  • Видаляє зубний наліт і запобігає появі зубного каменю.
  • Запобігає розвитку бактерій і карієсу.
  • Запобігає виникненню таких проблем як пародонтит, гінгівіт тощо.
  • Якісно чистить зуби, коронки, протези, брекети, імплантати, вініри, протези.
  • Виконує масаж ясен для посилення мікроциркуляції крові та покращення кровотворення.

Користуйтеся жувальною гумкою

Жування жуйки без цукру збільшує потік слини, тим самим зменшуючи кислотність у ротовій порожнині. Кількість зубного нальоту теж зменшується, відповідно, знижується рівень карієсу.

Як зберегти емаль, коли ви чистите зуби?

Підбирайте м’які або середньої жорсткості щетинки

Є поширена думка, що жорстка зубна щітка чистить краще, ніж м’яка, але це не так. Жорсткі щетинки можуть бути дещо абразивними та стирати емаль зубів. Вони також можуть спричинити рецесію ясен та підвищити чутливість.

Ваші зуби та ясна будуть здоровішими, якщо ви оберете зубну щітку з м’якими щетинками. Вона не тільки чистить так само ефективно, але й більш безпечна. Але справа не лише у жорсткості.

Важливо також, щоб матеріал був якісним, а самі щетинки — ідеально заполірованими. Яскравий приклад таких щетинок — DuPont, що використовуються у щітках Oclean. Незалежно від моделі та жорсткості, ці насадки для електричної зубної щітки виготовлені з безпечних для здоров’я матеріалів, а поверхня має діамантову огранку. При цьому можна підібрати різні типи:

  • Стандартні для боротьби із зубним нальотом. Це класичні W-подібні щетинки Dupont з діамантовою огранкою.
  • Для делікатного чищення. В них розмір насадки на 15% менше класичної, а щетинки на 20 % м’якше. В них силіконове покриття та щетинки з фторовим покриттям.

У будь-якому випадку, незалежно від бренду електрощітки, переконайтеся, що насадки сертифіковані та безпечні для здоров’я.

Слідкуйте за тиском

Чи потрібно чистити зуби після кожного прийому їжі

Занадто сильно тиснути на щітку — це теж означає абразивний вплив на тканини ясен і зуби. Якщо ви помічаєте, що щетинки вашої щітки швидко втрачають форму, починають закручуватись — це вірна ознака того, що ви тиснете занадто сильно. Тут потрібно або самостійно слідкувати за цим, або ж вибирати розумну електрощітку з вбудованим гіроскопом та датчиком тиску.

Такий девайс відстежує ваші рухи. І як тільки ви прикладаєте занадто велику силу або тримаєте щітку під неправильним кутом, сповіщає вас про помилку. Зазвичай це відбувається за допомогою звукового сигналу, вібрації або сповіщень на екрані. Наприклад, як в моделі Oclean X Pro Elite OLED

Тримайте правильний кут нахилу

Під час чищення зубів розташовуйте зубну щітку під кутом 45 градусів до ясен, тримайте її паралельно зубам та чистіть вимітальними рухами. Іноді, якщо ясна у здоровому стані, можна використовувати кругові рухи. Ця техніка дуже ефективно очищає зуби, але водночас вона дбайливо ставиться до емалі та ясен.

Чи потрібно чистити зуби після кожного прийому їжі

За можливості переходьте на електрощітку

Стоматологи вважають її ефективнішою за звичайну ручну. Як ми вже говорили, ці девайси мають вбудовані гіроскоп та датчик тиску, які відстежують ваше чищення та допомагають тримати як кут, так і тиск правильно. А просунуті моделі надають вам аналітику щодо чищення зубів і підказують, чи чистите ви занадто сильно або занадто довго.

Висновки

Чистити зуби після кожного прийому їжі — не найкраща ідея. Відразу після їжі це може принести більше шкоди, ніж користі. Певні продукти містять кислоти, які атакують вашу емаль: цитрусові, газовані напої, вина тощо. Ці кислоти роблять нашу емаль вразливою.

Окрім цього, зубна щітка та паста діють як абразиви. Вони видаляють бактерії та зубний наліт, але вони можуть пошкодити зубну емаль, вже й так ослаблену кислотами з їжі та напоїв. Ось чому стоматологи не рекомендують чистити зуби одразу після чи перед вживанням кислої їжі. Краще почекати 30 хвилин до та після. 

А щоб якнайдовше зберегти зуби здоровими, краще замість зайвого чищення скористатися іригатором. Він вичищає наліт струменем води, змішаним з повітрям, тому не чинить негативного тиску на емаль та ясна. Це чудовий вклад у здоров’я зубів, до того ж на девайси брендів Oclean та CECOTEC діють неймовірні знижки та подовжена гарантія від WO.UA до 30 днів.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Deerma VX96W: найкращий бездротовий мийник підлоги за свої...

💧 Як помити підлогу швидко та просто? Спробуйте бездротовий мийник підлоги...

Dreame Bot L10s Plus. Робот-пилосос, який справді миє...

🤖 Dreame Bot L10s Plus — робот-пилосос для ідеальної чистоти вдома!...

Бездротовий пилосос Jimmy JV71! Ретельне прибирання без зусиль

🌪️ Jimmy JV71 — недорогий бездротовий пилосос для сухого прибирання! Він...

Як вибрати кавоварку? Зʼясовуємо на прикладі кавоварки Cecotec

☕️🏡 Хочеться смачної кави вдома? Вам потрібна кавоварка! Дізнайтесь, як вибрати...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.