back to top

Чи можна палити одразу після чищення зубів?

🦷🚭Після чищення зубів краще утриматися від паління. А чи можна взагалі зменшити його негативний ефект для усмішки? Читайте статтю та дізнайтесь, як це зробити!👄🌿 Чи можна палити одразу після чищення зубів?

Зняття стресу, залежність або форма соціальної взаємодії… Чим би не було для вас паління, про негативний вплив тютюну на організм сперечатись не доводиться. Але сьогодні ми розглянемо його конкретну дію на наші зуби та ясна. Поговоримо, чи можна палити одразу після чищення зубів, розберемось, як зменшити негативний вплив куріння повсякденним доглядом та чому курцям необхідна електрична зубна щітка. А також приділимо увагу професійному чищенню у стоматолога.

Чи можна палити одразу після чищення зубів?

Зміст

  1. Чи можна палити одразу після чищення зубів?
  2. Яким чином тютюн впливає на зуби?
  • Збільшує чутливість емалі 
  • Негативно діє на ясна
  • Викликає стійку пігментацію
  • Викликає поганий запах
  1. Скільки потрібно чекати, щоб закурити після чищення?
  • 1. Почекайте 15 хвилин
  • 2. Прополощіть водою
  • 3. Виробіть звичку
  1. Професійне чищення та паління: як зберегти ефект від процедури
  2. Як доглядати за зубами, якщо ви курите? Користуйтесь електрощіткою!
  • Якісні щетинки
  • Режими
  1. Висновки

Яким чином тютюн впливає на зуби після чищення зубів?

Загалом він викликає стоматологічні проблеми та досить сильно псує загальний стан ротової порожнини.  Куріння спричиняє сухість та змінює тип бактерій, що постійно знаходяться у нашому роті. Така зміна мікрофлори може збільшити ризик розвитку карієсу та ясенних захворювань. Отже, основні негативні наслідки від регулярного вживання тютюну такі.

Чи можна палити одразу після чищення зубів?

Збільшує чутливість емалі

Куріння саме по собі має корозійний ефект, тобто роз’їдає верхній шар зубної емалі. Від цього вона поступово стає чутливішою та схильною до розвитку карієсу та зубного каменю.

Негативно діє на ясна

Так саме тютюн впливає й на м’які тканини, роблячи їх більш чутливими та схильними до запалень та грибкових інфекцій (наприклад, молочниці). Запалені ясна своєю чергою провокують додаткові проблеми із зубами. І пам’ятаємо, що паління збільшує ризик раку ротової порожнини.

Викликає стійку пігментацію

Коли-небудь бачили затятого курця із багаторічним досвідом? Тоді вам відомий цей жовтуватий, а той коричнуватий відтінок емалі. Річ у тому, що тютюн містить:

  • Таніни (так само вино або чорний чай) — активні дубильні речовини. Саме вони роз’їдають поверхню емалі та сприяють проникненню пігменту вглиб у структуру зуба.
  • Нікотин і смоли. Вони так само спричиняють довготривале пожовтіння емалі та наявних пломб.

Викликає поганий запах

У процесі паління курець насолоджується ароматом тютюну, іноді (можливо) навіть оточуючим він може здатися приємним. Але факт є фактом: за регулярного вживання, запах в’їдається у тверді та м’які тканини ротової порожнини. І то вже не той приємний аромат, а стійкий та відразливий запах.

Скільки потрібно чекати, щоб закурити після чищення зубів?

Хоча особисто я не палю, в мене теж є усталена звичка — пити каву двічі або тричі на день. Кава не так негативно впливає на порожнину рота порівняно з тютюном. Але все ж раз на рік я роблю ультразвукову чистку. Про правила одразу після ультразвукової чистки поговоримо нижче, а от правилам повсякденного догляду мені хотілося приділити більше уваги.

1. Почекайте 15 хвилин

Одразу коли ми почистили зуби, емаль та ясна вразливіші, ніж зазвичай. До того ж активні  компоненти зубної пасти все ще можуть діяти. Тож коли запалюєте сигарету у такому стані, це величезний стрес для ротової порожнини: чутливість підвищується ще більше, запах та колір закріплюються ще сильніше.

Тому варто робити максимальну перерву між чищенням та палінням. Це має бути щонайменше 15 хвилин, а бажано більше.

2. Прополощіть водою

Якщо зуби вже почищено, а потім терміново захотілося закурити, хоча б ретельно прополощіть ротову порожнину. Так активні речовини пасти максимально змиються. І навпаки: коли ви прокурили, а потім прополоскали рота — це також трохи зменшує негативний ефект.

3. Виробіть звичку

Насправді дві попередні поради універсальні: вони стосуються не лише паління, а й вживання кави, кислої їжі або напоїв, вина та інших продуктів, що роз’їдають емаль та дають колір. Якщо ми хочемо, щоб зуби якнайдовше залишалися здоровими, а усмішка — світлою, варто взяти за звичку вичікувати час та полоскати рота після кожного вживання таких продуктів. 

Чи можна палити одразу після чищення зубів?

Професійне чищення та паління: як зберегти ефект від процедури після чищення зубів

Якщо ви коли-небудь робили професійну ультразвукову чистку, то ймовірно пам’ятаєте поради стоматолога з приводу догляду вдома. А якщо ні, то плануючи чистку одразу орієнтуйтесь, що треба буде трохи змінити звички. Протягом перших двох днів після проведення ультразвукового очищення, важливо дотримуватись таких правил:

  1. Не курити.
  2. Утриматися від вживання продуктів, які можуть підвищити чутливість зубів, таких як соки, газовані напої та фрукти.
  3. Також рекомендується уникати вживання фарбувальних продуктів, таких як кава, чай, кола, ягоди (чорниця, ожина тощо), шоколад, червоне вино, кетчупи, червоні ягоди, томати, томатний сік.
Чи можна палити одразу після чищення зубів?

Як доглядати за зубами, якщо ви курите? Користуйтесь електрощіткою

Електрична зубна щітка — найкращий спосіб підтримувати зуби в нормі та зменшити вплив тютюну. Вона значно ефективніше видаляє наліт, стійку пігментацію та позбавляє неприємного запаху. Ретельне і дбайливе чищення зубів протягом рекомендованого часу та з рекомендованою щоденною частотою — те, що допоможе зберегти здорову та естетичну усмішку. Звісно, щодо вибору щітки завжди варто проконсультуватись із вашим стоматологом. Але загалом для курців важливі два моменти: поглянемо на прикладі електрощіток бренду Oclean, які саме.

Чи можна палити одразу після чищення зубів?

Якісні щетинки

Багато курців використовують зубну щітку з жорсткою щетиною, дуже абразивну зубну пасту та інтенсивно чистять, сподіваючись відмити плями. Але стоматологи категорично не радять піддавати тверді та м’які тканини такому жорстокому поводженню. Агресивне чищення часто призводить до пошкодження структури зуба біля ясен, а також може спричинити рецесію ясен (оголення шийки та кореня зубів).

Достатньо використовувати щітку з середньою або м’якою щетиною, але регулярно. Наприклад, у моделі Oclean X Pro Digital Electric Toothbrush передбачено 2 типи насадок Duo: маленька та м’яка для делікатного очищення та звичайна з щетинками DuPont з алмазною огранкою, яка дуже ефективно видаляє наліт та пігментацію. Щетина DuPont — одна з причин, чому я наголошую на цьому бренді, адже вона у різних комбінаціях використовується у всіх щітках компанії.

Чи можна палити одразу після чищення зубів?

Режими

Як саме чистити зуби, теж важливо. У простих моделях щіток реалізовано як мінімум три режими, у тому числі дбайливе відбілювання.

Наприклад, у щітки Oclean X Pro Elite 4 режими — делікатний, масаж ясен, відбілювання та полірування, повсякденний. А в уже згаданої X Pro Digital — цілих 32 режими, причому, є індивідуальний та ексклюзивний, які ви можете налаштувати саме під себе. Навіть у бюджетній Oclean Endurance є режим ретельного очищення. Тобто, яку б електрощітку ви не вибрали, у ній завжди знайдеться особливий режим відбілювання, який потрібний курцям.

Висновки

Для курців життєво важливо підтримувати високий рівень гігієни ротової порожнини, оскільки вони мають вищий ризик розвитку карієсу та захворювань ясен порівняно з некурцями.

Так, зменшити ступінь пігментації може регулярне полоскання рота. Чищення одразу після куріння покращує подих та також зменшує появу плям. Все це  скорочує час, протягом якого нікотин та тютюновий дим залишаються на зубах та яснах. Протидіяти зневоднювальному впливу куріння може часте споживання води.

Але найефективнішими способами підтримати зуби в нормі залишаються електрична зубна щітка та іригатор. Розумні девайси, трохи уваги до себе — і ваша усмішка залишатиметься привабливою, навіть якщо ви курите.

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Електросамокат Kaabo Wolf Warrior X Pro + Gold

🛴🚀 Електросамокат Kaabo Wolf Warrior X Pro — спосіб швидко дістатися...

Deerma VX96W: найкращий бездротовий мийник підлоги за свої...

💧 Як помити підлогу швидко та просто? Спробуйте бездротовий мийник підлоги...

Dreame Bot L10s Plus. Робот-пилосос, який справді миє...

🤖 Dreame Bot L10s Plus — робот-пилосос для ідеальної чистоти вдома!...

Бездротовий пилосос Jimmy JV71! Ретельне прибирання без зусиль

🌪️ Jimmy JV71 — недорогий бездротовий пилосос для сухого прибирання! Він...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.