back to top

Безперебійник для пк: як вибрати

Безперебійник – досить актуальна річ у світі. ДБЖ забезпечує безперебійну функціональність пристроїв, які до нього під’єднані навіть за відключення електроенергії. Безперебійник для пк: як вибрати? Джерело живлення дає можливість зберегти дані та безпечно завершити сеанс, якщо ви працюєте на ПК. За допомогою безперебійника можна значно продовжити період експлуатації техніки та уникнути виходу з ладу. У цій статті ми проаналізуємо особливі характеристики ДБЖ, розглянемо популярні моделі та їхню ціну.

Визначення основних параметрів

При виборі безперебійника звертайте увагу на такі характеристики:

  1. Потужність. Вимірюється у ватах чи вольтах-амперах. На цей параметр впливає кілька чинників, наприклад, кількість підключених пристроїв, ємність батареї, період автономної роботи. При виборі безперебійного джерела живлення звертайте увагу на потужність пристроїв, які ви плануєте підключати до нього. Перевірте, чи буде показник достатнім для забезпечення безперебійної роботи під час збою живлення.
  2. Період автономної роботи. В інструкції та описі товару виробник завжди вказує приблизний час автономної роботи при навантаженні. Наприклад, безперебійник забезпечує 20 хвилин роботи при конкретному навантаженні. Якщо навантаження буде зменшеним або збільшеним, то час автономної роботи змінюється.
  3. Кількість та тип розеток. Тип розеток залежить від обраного виробника та моделі. Сучасні безперебійники дозволяють підключати всілякі пристрої, оскільки мають різні розетки. Деякі джерела живлення можуть мати розетку із захистом від перенапруги та з фільтрацією шуму, що захищає підключені пристрої.

Потужність безперебійника

Потужність – особливий параметр, на який рекомендуємо звертати увагу під час вибору безперебійника. Як дізнатися, яка потужність необхідна у вашому випадку? Враховуйте такі параметри:

  • споживана потужність пристроїв
  • вимоги щодо автономного часу роботи
  • пристрої, які додатково можуть підключатися до ДБЖ

В результаті підсумуйте загальне навантаження всіх агрегатів, що підключаються. Перед розрахунком потужності чітко визначте, до яких пристроїв підключатимете ДБЖ. Наприклад, якщо ви плануєте підключати комп’ютер або ноутбук, то проблем не виникне, оскільки ці пристрої не мають насосів та двигунів. Якщо пристрій має великий двигун або циркуляційний насос, то при підключенні виникне стрибок струму, а значить – потужність збільшиться. Для холодильників, бойлерів, котлів і кондиціонерів знадобиться безперебійник, потужність якого в кілька разів вища за номінальну потужність пристрою. Наприклад, холодильник має потужність 250 Вт, отже, ДБЖ повинен мати потужність щонайменше втричі вищу (750 Вт).

Скільки споживають різні компоненти комп’ютера? У середньому процесор споживає від 20 до 150 Вт. Відеокарта може споживати більше енергії (особливо, якщо це високопродуктивна модель для геймінгу). Материнська плата також споживає чимало енергії, особливо за наявності мережевих адаптерів. Завжди зважайте на номінальну потужність при виборі ДБЖ.

Тип батареї

Розглянемо типи батарей, які найчастіше використовуються у безперебійниках:

  1. Свинцево-кислотні. Цей тип вважається найпопулярнішим і має свинцеві пластини, занурені в електроліт, і поміщені в корпус з міцного пластику. Джерела живлення мають тривалий період експлуатації та вважаються надійними. Використовуються і в домашніх умовах, і на виробництві. Іноді використовуються як джерела резервного живлення автомобільної техніки. Серед особливостей цього типу – резерв за кількістю циклів заряду, універсальність та довговічність. Свинцево-кислотні батареї мають велику вагу, що не завжди зручно. Також вони виділяють шкідливі пари під час роботи.
  2. Літій-іонні акумулятори. Такі батареї просочені електролітом та розділені сепаратором. Мають вбудований контролер (так званий електронний захист), який дозволяє уникнути перезаряду, перегріву та коротких замикань у пристрої, що використовується. Вага акумулятора досить компактна. Батарея є ємною, має низький рівень саморозряду і досить вразлива до температур. Якщо температура критично низька, швидко втрачає ємність. Серед недоліків – висока вартість та необхідність електронної схеми захисту.
  3. Гелеві акумулятори. При виготовленні таких батарей додається загусник, що впливає на консистенцію електроліту, після чого електроліт стає гелеподібним. Такі ДБЖ є герметичними і не виділяють газ, а отже – екологічні. Гелевий тип досить надійний, безпечний, має тривалий термін експлуатації, не чутливий до глибоких розрядів. Акумулятори мають високий ресурс для заряду-розряду. Серед мінусів такого типу акумуляторів – висока ціна, схильність до замикань і дисфункція при знижених температурах.
Безперебійник для пк: як вибрати

Час автономної роботи

Один з параметрів, який рекомендуємо аналізувати при покупці безперебійника, час автономної роботи при посиленому навантаженні.Виробник завжди вказує на цю інформацію. Якщо ви шукаєте безперебійник для ноутбука, достатньо джерела живлення, яке протримається 5-7 хвилин. Цього часу буде достатньо для збереження важливих даних та для завершення роботи. На сьогоднішній день існують і зовнішні ДБЖ, які дають змогу збільшити автономний час до потрібного показника. Перед тим, як вибрати пристрій, перевірте, чи він зможе працювати з ємними батареями. На автономний час впливають різні параметри:

  • ємність аккумулятору
  • навантаження та кількість агрегатів
  • якість матеріалів

У специфікаціях кожної моделі зазначається максимальний час автономної роботи. Не всі знають, але цей параметр безпосередньо пов’язаний із ємністю батареї у безперебійнику. На час роботи може вплинути ємність акумулятора та навантаження. Чим вища ємність батареї, тим більше часу автономної роботи забезпечується при відключенні мережі. Якщо до безперебійника підключено багато пристроїв, час автономної роботи зменшується. Завжди враховуйте ємність батареї та очікуване навантаження під час вибору безперебійника, щоб забезпечити достатній період автономної роботи.

Тип розеток

Безперебійники мають різні типи розеток залежно від виробника та обраної моделі. Розглянемо найпопулярніші типи розеток:

  1. Клеми. Характерні для професійних установок, які використовуються для створення ліній безперебійного електроживлення.
  2. Розетки типу IEC C13/C14. Цей тип вважається стандартним і використовується для підключення моніторів, комп’ютерів, принтерів та інших пристроїв. При цьому роз’єм C13 вставляється в розетку C14 на безперебійнику.
  3. Розетки типу Schuko. Мають контактні круглі пластини та додатковий контакт для заземлення.
  4. Розетки типу NEMA. Такий різновид розеток застосовується рідше. Триконтактні розетки можуть мати різний розмір контактів та різну потужність.

Сучасні безперебійники можуть мати USB-роз’єми для заряджання мобільних телефонів та інших портативних агрегатів.

Захист від перенапруг та шумів

Деякі моделі безперебійників мають стабілізатор напруги та працюють у широкому діапазоні напруг. При цьому втрачається необхідність переходу в автономний режим, що дуже зручно. Серед переваг цієї функції:

  • захист від спотворень та шумів
  • усунення нестабільної частоти
  • стабілізація напруги

Основна функція стабілізатора – усунення змін напруги, наприклад, перепадів, імпульсів. Безперебійник (лінійно-інтерактивний або онлайн) стабілізує напругу та переводить навантаження на резервне живлення. Стабілізатор оптимізує роботу безперебійника та підключеного пристрою, збільшує термін експлуатації, продовжує термін служби батареї.

Технології керування енергоспоживанням

У світі техніки використовують різноманітні технології управління енергоспоживанням. Безперебійники типу line-interactive користуються популярністю останнім часом. Лінійно-інтерактивний ДБЖ здійснює захист від перебоїв та змін напруг. Він використовується і для автоматичного переходу на живлення за відсутності електропостачання. Цей тип безперебійника має автоматичний стабілізатор напруги, який регулює його роботу при перепадах напруги. Перемикання на автономну роботу відбувається у разі відсутності електроенергії. Авторегулятор забезпечує якісне постачання енергії, не переходячи на живлення від акумулятора. ДБЖ тривало працює в автономному режимі та має тривалий період експлуатації.

Безперебійники з подвійним перетворенням є джерелами живлення, які випрямляють змінну напругу, що надходить, перетворюючи його в струм. На виході ми отримуємо змінний струм. Подвійне перетворення потрібне для незалежності вихідного струму від стану мережі. Процес інвертування відбувається безперервно, оскільки батарея завжди перебуває увімкненою до мережі. Завдяки цьому будь-які перебої усуваються. Такий тип джерела є дорогим устаткуванням, тому не підходить для користувачів стандартних комп’ютерів. Такі безперебійники застосовують для безпечної роботи техніки на підприємствах та заводах.

Зручність використання

Безперебійники стають все більш популярними в сучасному світі. Вони забезпечують безперебійне електроживлення підключених агрегатів за різних перебоїв або за відсутності мережі. Також джерело живлення застосовується при відхиленнях таких параметрів, як частота та напруга. Однак перемикання живлення підключених пристроїв на роботу від акумулятора – не єдине призначення безперебійника. Вони мають і низку додаткових можливостей:

  • фільтрація перешкод (імпульсних та частотних)
  • запуск пристрою без підключення до електромережі (за рахунок акумуляторної батареї)
  • стабілізація напруги (така функція доступна в моделях лінійно-інтерактивного типу та в моделях подвійного перетворення)
  • відображення частоти та споживаної потужності навантаження для відображення стану системи
  • синхронізація з комп’ютером для віддаленого керування та моніторингу
  • таймер увімкнення та вимкнення у вказаний час

Крім того, безперебійник захищає локальну мережу та усуває перенапруги та мережеві перешкоди. Як правило, для захисту від мережевих перешкод встановлюють спеціальний фільтр перешкод.

Гарантія та сервісне обслуговування

Гарантія відіграє важливу роль при застосуванні безперебійника. Навіщо вона потрібна? Передусім гарантія забезпечує захист безперебійника та обладнання, якщо воно пошкоджене або несправне. Вона вбереже вас від витрат на ремонт, усунення недоліків, поломок і покупки нового безперебійника. Гарантійні умови поширюються на заміну деталей, усунення недоліків, безкоштовне обслуговування та технічну підтримку протягом певного періоду часу. Гарантія поширюється не тільки на пристрій, але і на його складові (акумулятор). Деякі компоненти зношуються після закінчення терміну, тому їх слід регулярно замінювати.

Безперебійник для пк: як вибрати

Відгуки та рейтинги

При виборі джерела безперебійного живлення рекомендуємо аналізувати відгуки інших покупців та порівнювати рейтинги моделей.

Виходячи з відгуків, можна прийняти правильне рішення та підібрати для себе відповідний варіант. Аналізуйте коментарі інших користувачів на спеціалізованих сайтах та в онлайн-магазинах техніки. Обов’язково звертайте увагу і на переваги, і недоліки тієї чи іншої моделі безперебійника. Враховуйте інформацію про:

  • довговічність
  • якість матеріалів
  • додаткові функції
  • особливості моделі

Оцінюйте рейтинг. Враховуйте загальний рейтинг та оцінки кожної моделі. Проаналізуйте, скільки оцінок поставили тому чи іншому безперебійнику. Наприклад, товар, який має 2000 відгуків і рейтинг 4,5 з 5 буде надійнішим, ніж модель з рейтингом 5 з 5 на основі декількох відгуків. Звертайте увагу на те, які недоліки мають пристрої. Якщо велика кількість покупців вказують на ту саму проблему, то модель явно має ряд недоліків.

Порівняння моделей

Джерела безперебійного живлення часто рятують у разі збоїв електроживлення. Також з їх допомогою підключають комунікаційну техніку, холодильники, пральні машини. Розглянемо, які моделі безперебійників здобули довіру покупців останнім часом:

Лінійно-інтерактивніЗ подвійним перетворенням
APC Smart-UPS RM 3000VAEaton 9SX 1500VA RM2U
Eaton 5E 2000VAAPC Smart-UPS SRT 6000VA

Джерело безперебійного живлення APC Smart-UPS RM 3000VA дозволяє підключати комп’ютери, принтери, пральні машини. ДБЖ використовується і для автономного енергозабезпечення. Батарея заряджається за три години і підходить для віялових відключень. Безперебійник має 8 вихідних роз’ємів живлення. Вхідний діапазон становить 160-286 В. При бажанні можна підключити зовнішній блок акумуляторів.

Модель Eaton 5E 2000VA також популярна. Дозволяє приєднати як мінімум три комп’ютери, а також інше обладнання та техніку. Безперебійник використовують для систем бізнес-телефонії. У разі перепадів напруги ДБЖ не використовує акумулятор. Заряд зберігається в повному обсязі, доки живлення від електромережі не зникне. Діапазон вхідної напруги становить 170-280 В. Цей безперебійник є досить компактним, що вважається перевагою. На корпусі розміщено вентилятор та решітки, що забезпечує нормальний температурний режим під час роботи.

Eaton 9SX функціонує за системою технології подвійного перетворення та вважається сучасною моделлю нового покоління. Дозволяє підключати не лише комп’ютери та ноутбуки, а й холодильники, іншу техніку. На моделі вбудований екран, який демонструє споживання електроенергії, напругу та інші параметри. Має підвищений коефіцієнт потужності та просунутий функціонал, що дозволяє підключити додаткове обладнання.

APC Smart-UPS SRT 6000VA – це онлайн-ДБЖ, який працює потужніше, ніж попередні моделі. Входить до серії SRT. Діапазон вхідної напруги – 220-240 В. Серед додаткових функцій – автозарядка, холодний старт, аварійне відключення і не тільки. Цей безперебійник захищений від перепадів імпульсів, перегріву, раптового завантаження та короткого замикання. За бажанням можна збільшити час автономної роботи за допомогою додаткової батареї.

Ціна та бюджет

Попередньо проаналізуйте потужність пристроїв, які плануєте приєднувати до безперебійника. Це допоможе підібрати правильний агрегат із необхідною потужністю. Проведіть аналіз ринку та досліджуйте популярні бренди та моделі, зверніть увагу на функціонал та ціни. Це допоможе скласти перелік ДБЖ, які підходять до вашого бюджету. Складіть список функцій, які потрібні у вашому випадку. Наприклад, вам необхідний безперебійник із захистом від перебоїв або із захистом від стрибків напруги.

Підіб’ємо підсумки, наявність безперебійника допоможе вам в екстрених ситуаціях, коли необхідно зберегти дані без їх втрати або забезпечити безперебійну роботу пристрою. Сучасні ДБЖ можуть продовжити автономну роботу пристроїв та техніки. Безперебійник – це корисна та необхідна річ для тих, хто працює з комп’ютером, ноутбуком та іншою технікою.

Сергій Попов
Сергій Поповhttps://blog.wo.ua
Привіт! Мене звуть Сергій, і я радий привітати тебе у нашому блозі. Я 28-річний хлопець, який живе в Києві, і у цьому блозі я поділюся своїми захопленнями та думками. Моя страсть - це якісна музика 🎧. Я завжди відкритий для нових музичних жанрів та виконавців, і з нетерпінням поділюся своїми улюбленими треками та альбомами з тобою. Будемо разом відкривати нову музичну палітру! Також я великий фанат сучасних технологій та гаджетів. Я цікавлюся останніми трендами та новинками у світі технологій, і якщо ти теж цікавишся цим, то цей блог буде для нас справжнім раєм. Поговоримо про найсвіжіші релізи, інноваційні розробки та утиліти, які зроблять наше життя кращим та цікавішим. Приєднуйся до нас в цьому захоплюючому шляху відкриттів та обговорень. Разом ми знайдемо багато цікавого, незалежно від того, чи це музика, технології чи щось зовсім нове. Будь ласка, залишайся на зв'язку, і ми спільно створимо неймовірний контент! 😉
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Нові насадки для електрощітки Oclean: детальний огляд та...

😃🪥 Ретельне очищення та дбайливий догляд за зубами — все це...

Пилосос з УФ-лампою. Огляд-порівняння JIMMY WB55 та JIMMY WB73

🌟 Подбайте про меблі та позбавтесь пилових кліщів одночасно! 👍 Дізнайтесь...

Як дізнатися, яка відеокарта

Багато хто не здогадується, наскільки важливо знати, яка відеокарта встановлена у...

Скільки часу можна користуватися електрощіткою? Як часто міняти...

🕒 Щоб усмішка залишалася здоровою, важливо доглядати за щіткою 😁 Скільки...

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.