back to top

Бездротовий пилосос чи робот? Порівнюємо на прикладі Dreame P10 PRO та L10 Ultra

🤔🏠🧹Що вибрати: бездротовий пилосос чи робот? 🤖 В обох є свої переваги для якісного прибирання. Розбираємось на прикладі Dreame L10 Ultra та P10 PRO 💨

Бездротовий пилосос чи робот — найзручніші рішення для прибирання оселі. За останні роки роботи-пилососи стають дедалі популярнішими завдяки їхній здатності прибирати автономно. Але й бездротові пилососи мають чимало переваг: головне — вони маневрові та потужні. Обидва девайси добре прибирають різні типи підлоги, але для кожного є певні компроміси, на які доведеться піти. Тож, що краще? Розбираємось на прикладі моделей Dreame L10 Ultra та P10 PRO.

Зміст

  1. Маневровість: виграє акумуляторний
  • Насадки та ефективність прибирання
  1. Потужність всмоктування
  2. Що швидше: бездротовий пилосос чи робот? Відповідь очевидна
  3. Автономність: обмежений час роботи в обох випадках.
  4. Рівень шуму: робот тихіший
  5. Система самообслуговування
  6. Бездротовий пилосос vs робот
  • Переваги та недоліки акумуляторних пилососів
  • Переваги та недоліки роботів-пилососів
  1. Висновки

Маневровість: виграє акумуляторний

У протистоянні з роботами бездротові моделі, як правило, набагато маневровніші у прибиранні. Хоча боти-прибиральники можуть добре переміщатися по кімнатах, багато з них рухаються дещо хаотично, застрягають на меблях або предметах інтер’єру. Наприклад, їх можуть зупинити довгі штори, що спадають на підлогу. І звісно, бот не полізе прибирати віддалені та важкодоступні ділянки. Все це їм не дають зробити датчики — задля їхньої ж безпеки.

Dreame L10 Ultra та P10 PRO Бездротовий пилосос чи робот

Живий приклад — наш неймовірно крутий Dreame L10 Ultra. Він отримав купу датчиків:

  •  LiDAR для основної навігації.
  • Визначення дрібних об’єктів.
  • Датчик від зіткнень.
  • Визначення типу поверхні.
  • Від падінь.

Завдяки всьому цьому він точно будує маршрути, причому аж для трьох поверхів. Ба більше — долає поріжки висотою до 2 см та підіймає мийні насадки, коли заїжджає на килими. Наче все круто. Але як тільки він «бачить» перешкоду, він її уникає. Відповідно, ця ділянка не буде ретельно вичищена. Навіть попри унікальну бічну щіточку, яка висувається, щоб прибрати важкодоступні ділянки.

Натомість звичайний акумуляторний пилотяг для сухого прибирання P10 PRO може пролізти майже усюди:

  1. По-перше, в нього знімний ручний пилосос. Завжди звертайте на це увагу, якщо вам потрібно швидко збирати розсипане дітьми сміття чи прибирати у салоні машини. Ще з ним легко дістатися куточків та чистити меблі. Дуже зручна штука. 
  2. По-друге, він складається. В районі стику щітки з металевою трубкою є конструкція, яка дозволяє регулювати кут нахилу трубки. Завдяки цьому ви можете маневрувати трубкою, а щітка завжди щільно прилягає до поверхні: а хороше зчеплення — то запорука якісного прибирання. Проблема тут лише одна. Вам доведеться згинатися, аби просунути девайс під диван чи крісло. Це маленький недолік саме даної моделі. Якщо вам хочеться ще більшої маневровості, вибирайте версії, де складається не лише щітка, а й сама трубка. Наприклад, Jimmy H10 PRO Hercules за 525$ або Jimmy JV85 PRO за 330$.
  3. По-третє, у цієї моделі є додаткові насадки, які дозволяють чистити меблі та важкодоступні ділянки, що не під силу жодному роботу. Як на мене, це настільки додає плюсів, що слід поговорити про них окремо.

Насадки та ефективність прибирання

Отже, який максимум по насадках у робота? Він може пилососити, мити підлогу (якщо топова модель — натирати), та прибирати пил бічною щіточкою з трьома пучками щетинок. Наш зразок L10 Ultra якраз все це і робить: в нього обертові мийні насадки, які натирають підлогу під тиском.

Це все. Є приємні винятки, які можуть більше, але їх одиниці. Наприклад, Dreame Bot L20 Ultra Complete — він додатково висуває мийні насадки, щоб якісно протерти під стінами та плінтусами. І, якщо це не вийшло з першого разу, інтелектуальна система управління дасть команду повторити процедуру. Круто, правда? Тільки такі забаганки вже коштують дорожче — 1516$, а зі знижкою від WO.UA — 1380 $.

А от акумуляторний пилосос може більше. Особливо, якщо у нього знімний ручний пилосос, як у нашому прикладі:

  • Він прибирає не лише підлогу, а меблі, салон авто, простір попід стелею, за батареями тощо.
  • Моторизована електрощітка дозволяє витягти з оббивки крісел та дивану максимум пилу.
  • Вузька комбінована насадка допомагає прибрати важкодоступні куточки.

На цьому етапі переваги очевидні, так? Якби ще P10 PRO мав гнучкий шланг, ціни б йому не було. Жарт, була б: всі ці додаткові фішечки завжди додають вартості, а в нас таки досить доступна модель.

Потужність всмоктування

Раз уже ми заговорили про ефективність, не можна не згадати цей параметр. Він дуже важливий, адже від нього залежить, чи буде девайс просто злегка пилососити, чи здатний збирати сухе сміття та рідини. І різниця між двома девайсами тут величезна.

Dreame L10 Ultra та P10 PRO Бездротовий пилосос чи робот

У нашого робота сила всмоктування становить 5300 Па, тоді як в бездротової моделі — 22 000 Па. В останньому випадку ще й можна перемикатися між трьома режимами потужності. Це основна причина купити акумуляторний пилотяг, якщо вам потрібне ретельне прибирання.

Що швидше: бездротовий пилосос чи робот? Відповідь очевидна

Залежно від розміру будинку або квартири, прибирання з ручним пилотягом можна закінчити приблизно за годину. А у робота те саме займе більше часу. Але тут з’являється інший нюанс: акумуляторний порохотяг може не пропрацювати цілу годину. І тут ми плавно переходимо до наступної проблеми.

Автономність: обмежений час роботи в обох випадках

Бездротовий пилосос чи робот

Ресурс акумулятора — одна з найважливіших характеристик як робота, так і акумуляторного порохотяга. Мені доводилось прибирати моделями обох типів.  І в обох випадках ти маєш розраховувати, на скільки вистачить батареї, чи встигаєш ти прибрати всю оселю. Що я можу сказати, не завжди вдається підгадати з часом та режимами. Якщо по конкретно, наш  P10 PRO  здатний на 60 хвилин автономної роботи, а L10 Ultra — на 180. Це на мінімалках, звісно, але різниця відчувається.

Коли я прибираю бездротовим на екорежимі, тобто на мінімальній інтенсивності обертів, все ок. Але одного разу я пилососила після посиденьок з друзями, тож мені довелося використати турборежим. Так от: він одразу в кілька разів скорочує час роботи. В моєму випадку ми ледве дотягнули до 8 хвилин при місткості акумулятора 2500 мАг. І треба почекати, поки девайс підзарядиться та можна буде продовжити. А якщо чекати повної зарядки — то до 3 годин.

Якщо ви подумали про те саме, що й я… Можливості змінити батарею тут немає. Тому, якщо вам хочеться акумуляторний, який може прибирати довго, шукайте зі змінною батареєю.

Бездротовий пилосос чи робот

З роботом все не так. Всі актуальні роботи самі повертаються на док-станцію та дозаряджаються. А потім — продовжують прибирання. І все самостійно, без зайвих нервувань та планувань. З огляду на це, тут плюсуємо роботам.

Рівень шуму: робот тихіший

Звісно, в нього ж немає турборежиму. Наш L10 Ultra  видає максимум 59 дБ, P10 PRO — 84 дБ на мінімалках. Для розуміння, рівень шуму спокійної розмови — 45 дБ. Тобто, якщо хтось спить або працює, робот ще може прибирати без питань, а от з акумуляторним доведеться переконатися, що ви нікому не зважаєте.

Бездротовий пилосос чи робот

Сприйняття шуму — дуже індивідуальне питання, звісно. Але якщо ваша оселя невелика і ви живете не самі, ще й працюєте з дому, краще подумати про такі нюанси заздалегідь.

Система самообслуговування

Вона може бути і в ботів, і в бездротових. У L10 Ultra, наприклад, все робиться автоматично. Він сам витрушує сухе сміття у мішок об’ємом 3 л, миє насадки та сушить їх теплим повітрям. Бак самого робота вміщує 80 мл чистої води, а от база — 3 л. Відпрацьована вода зливається автоматично. Не робот — мрія. Вам доведеться лише раз на два місяці змінювати цей мішок для сухого сміття та міняти воду: коли, робот підкаже сам через голосові підказки або застосунок. 

Бездротовий пилосос чи робот

Але з практики знаю, що насадки краще все-таки перевіряти та періодично додатково прати у машині або вручну. Бо, будемо відверті, не завжди наше прибирання схоже на тести виробника).

Акумуляторні моделі теж можуть самі мити та сушити насадки. Так само іноді їх треба перевіряти. В нашому випадку такої функції немає, адже P10 PRO — досить недорогий пилосос. Якщо вам хочеться менше займатись очищенням, шукайте щось на кшталт Dreame H12 Pro — він навіть сушить насадки гарячим повітрям. Пилозбірник, правда, доведеться витрушувати вручну.

Бездротовий пилосос vs робот

Переваги та недоліки акумуляторних пилососів

На відміну від традиційних дротових, ці моделі легші, простіші у використанні та зберіганні. Щоб продовжити прибирання в іншій кімнаті, вам не доведеться зупиняти пристрій, від’єднувати шнур від розетки та знов вмикати його. Акумуляторні пилососи також мають функцію легкого очищення пилозбірника: тут вони виграють у мішкових пилотягів та пристроїв з аквафільтром. Просунуті версії навіть оснащені зарядними док-станціями, які автоматично очищують щітки та навіть сушать мийні насадки теплим повітрям. 

Одним з головних недоліків акумуляторних пилотягів є обмежений час роботи. Після того, як сідає батарея, доведеться підзаряджати девайс, перш ніж продовжити прибирання.

Переваги та недоліки роботів-пилососів

Головний плюс ботів — самостійність. Головний мінус — недостатня ефективність. З одного боку, ви економите час, бо він прибирає сам, з іншого, він залишає неприбрані зони. 

Ще одна особливість: бот працює тихо, але працює довго. Якщо вам не терміново, то вас це не бентежитиме, але якщо треба прибратися за 15 хвилин перед приходом гостей, робот вас не врятує. Зате, він може прибирати, навіть коли спить дитина, і не потривожити малюка.

Висновки

Роботи-пилососи та бездротові пилососи — прекрасні, але жоден з них не є кращим за інший. Хоча вони обидва призначені для підтримання чистоти, на цьому їхня схожість закінчується.

Dreame L10 Ultra та P10 PRO Бездротовий пилосос чи робот

Отже, бездротові акумуляторні пилососи маневровніші та дозволяють зробити ретельне прибирання. Вони ідеально підходять для будинків, які потребують ідеальної чистоти, а також для тих, хто не проти прибирати вручну. Натомість роботи-пилососи самостійніші, тому бережуть ваш час. Але суперретельне прибирання вони не зроблять, навіть топові моделі. Вони підійдуть тим, кому достатньо автоматизованого прибирання — навіть якщо воно неідеальне.

Щодо автономності, то вона обмежена що там, що там. Але бот сам заїжджає на док-станцію для підзарядки, а потім продовжує прибирання. Все це займає час, але головне, що не ваш. Тут плюс роботу.

До того ж бот тихіший за звичайний пилосос. Якщо у вас маленька дитина, або віддалена робота, це може бути перевагою.

З огляду на все це, потрібно чітко розуміти: акумуляторний пилотяг створений для основного прибирання, а бот потрібен для підтримання чистоти. Тому найкраще рішення — це тандем цих двох девайсів. Так, це затратно. Але, по-перше, така техніка прослужить не один рік. По-друге: подумайте, скільки часу та нервів ви збережете на прибиранні. Видається, воно того варте👌

Марія Горбань
Марія Горбань
Привіт! Я Марія) Мені 35, я родом з Бессарабії та живу у Києві. Обожнюю творчість, рух та пригоди. З дитинства я захоплююсь в’язанням і мистецтвом. А коли хочеться переключитись — біжу. Біг та туризм завжди тримають мене в тонусі, а найбільше я люблю підкорювати гори разом із партнером та собакою. Природа — величезне джерело натхнення для мене. А ще я обожнюю рок та джаз. Ритм, енергія та глибина цих жанрів завжди нагадують мені, хто я є. Хай там як, я кайфую від життя і ціную речі, які роблять його кращим. Тому я тут і тому хочу ділитись всім, що знаю про гаджети та технології. Мені є, що розповісти з власного досвіду, впевнена, що і вам також) Тож приєднуйтесь до мене, щоб разом відкривати нове у цьому світі. Нумо ділитись один з одним враженнями, обговорювати нові девайси, надихатись та експериментувати🙂
Ще публікації цього автора:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Будь ласка, введіть своє ім'я тут

Рекомендовані публікації
Останні публікації

Топ 10 фільмів-катастроф. Найкращі фільми-катастрофи

🎬 Занурюйся у світ пригод з нашим топ 10 фільмів-катастроф. Напруга...

Dreame Z10 Station. Акумуляторний пилосос із самообслуговуванням

🧹 Dreame Z10 Station — це новий акумуляторний пилосос із функцією...

Як вибрати іригатор? Користь та переваги використання іригатора

✨ Іригатор — зручний девайс для догляду за зубами та яснами....

Пишна пінка за лічені секунди! Автономний спінювач для...

☕️🥛 Любите каву з пінкою? Тоді вам потрібен спінювач для молока....

Чому варто купити техніку саме на WO.UA?

WO.UA — єдиний офіційний представник брендів Yunmai, Oclean, Dreame, Deerma, Jimmy та Cecotec в Україні. Купуючи техніку в офіційного продавця, ви можете бути впевненими, що вона пройшла процедуру розмитнення відповідно до законів України, зі сплатою всіх податків і зборів. Разом із технікою ви отримуєте якісне сервісне обслуговування та додаткові переваги. Як офіційний представник виробників ми гарантуємо прозору та зрозумілу процедуру обміну та повернення девайсів. Для окремих брендів на WO.UA діють спеціальні умови покупки — великі знижки, подовжена гарантія, подовжений строк повернення та безкоштовна доставка.